Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drastična poskupljenja za otočane

Država nema novca: Karte do otoka još skuplje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred stanovnicima hrvatskih otoka i onima koji na njih putuju drastična su poskupljenja. Od 1. lipnja plaćat će skuplje karte za brodske i brzobrodske linije.

Od prvog lipnja brodske karte za otočane prosječno poskupljuju za 20 posto, dok za ostale putnike od 40 pa čak do 173 posto na nekim linijama, upozorio je danas na konferenciji za novinare u Zadru predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Pročitajte i ovo Građani komentiraju poskupljenja Rast cijena Pitali smo građane što misle o poskupljenjima: "Više ne znam čega bih se odrekla" Philip Lane Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane

'Rezultat je to manjka sredstava koje je Agencija za obalni linijski promet dobila ove godine iz državnoga proračuna za subvenciju brodskih i brzobrodskih linija. Manjak novca sada se pokušava naplatiti preko novčanika otočana i građana Hrvatske', kazao je Barić.

>> Biste li otišli živjeti na otok?

'Smatramo da se ovim poskupljenjem pokušava naše otoke pretvoriti u rezervate i karte pod ovim cijenama koje namjeravaju dignuti napraviti kao ulaznice u rezervate da se vidi kako se to tamo živi. Kako može osoba koja je podrijetlom s otoka ići sa svojom obitelji na otok i održavati svoju djedovinu. Ovo je još jedan način pored poreza na nekretnine da se ljude natjera da prodaju svoju djedovinu, jer je neće moći ne samo održavati, već je neće moći ni posjećivati', istaknuo je Barić.

Iz Agencije za obalni linijski promet kažu da su poskupljenja potrebna kako bi se sustav pomorskog prometa mogao održavati nakon što su smanjena sredstva za subvencioniranje linija. S druge strane, otočani sa zebnjom gledaju hoće li to utjecati na sezonu i hoće li se turisti prije ulaska na brod zbog toga jednostavno okrenuti.

Na Žirju zatvorena jedina trgovina

Razloga za zadovoljstvo nema ni stotinjak stanovnika otoka Žirje u šibenskom arhipelagu. Njima je nedavno zatvorena jedina trgovina na otoku. Njihov problem tek je jedan u nizu jer brojna su otočna mjesta u kojima se gase škole, pošte, matični uredi. Mali otoci dočekali su 2013. godinu bez ijednog metra cijevi vodovodnog sustava. Za stanovnike je ovakav način života, kako kažu, miljama daleko od idiličnog i poželjnog. (Š.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene