Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč manama u prijedlogu

Nakon 20 godina čekanja otočanima bi život mogao biti lakši: Novi Zakon o otocima podržava većina zastupnika

Novi zakon o otocima (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Novi zakon o otocima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi zakon o otocima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novi zakon o otocima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi zakon o otocima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novi zakon o otocima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi zakon o otocima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Nešto više od 130 tisuća otočana uskoro će dobiti novi Zakon koji bi im trebao olakšati život. Problema im, otkrio je Dnevnik Nove TV u rubrici ''Dnevnik na otocima'', ne nedostaje, od prometne povezanosti do depopulacije. Zakon će podržati i mnogi oporbeni zastupnici, iako su mu pronašli i dosta mana.

Otoci su u petak preselili u središte Zagreba. Otočnim delicijama i drugim originalnim proizvodima nije odolio ni sam premijer u društvu dvojice ministara otočana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Pametni otoci'' Plenković: Vlada priprema novi Zakon o otocima Slika nije dostupna Nastavak sjednice Sabor odlučuje o novom ministru kulture

Život na otocima sa sobom nosi mnoge izazove. Liječnici nisu pri ruci, nema prijevoda, a visoke su i cijene.

Otočani 20 godina čekaju na novi Zakon o otocima koji će, nadaju se, donijeti bolje dane. Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, koja je skrojila zakon, uvjerena je da hoće. ''Jačanje gospodarstva na otocima, otočnim poslodavcima potpora, isto tako prometna infrastruktura, prometna povezanost. I to je nešto na čemu ćemo inzistirati i dalje. 195 milijuna kuna iz državnoga proračuna je značajno povećanje'', objasnila je ministrica Žalac.

Posebno će se paziti na povezanost. ''Negdje oko 320 milijuna kuna godišnje za subvencioniranje Jadrolinije i drugih brodara koji povezuju Hrvatske otoke'', rekao je saborski zastupnik Branko Bačić.

Iako će zakon u pravilu podržati i oporba, mogao, bi kažu biti i bolji. Nisu zadovoljni primjerice uvođenjem otočnih koordinatora. ''Otprilike plaća jednog je oko 150 000 kuna. Dakle, taj iznos koji bi bio za njihove plaće bi bilo puno bolje uložiti, recimo, u sanaciju otpada na otocima'', smatra zastupnica u skupštini Anka Mrak Taritaš.

Najveći je problem ipak što zakon nije dorečen. Do donošenja podzakonskih akata sve će, boje se, ostati na čekanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene