Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ostvarile su se strepnje hrvatskih farmera - otkupljivači su snizili cijenu mlijeka. I dok za litru sirovog mlijeka tvornice nude oko dvije i pol kune, trgovci na policama prodaju prerađeno mlijeko po 2 kune i 99 lipa. Litra mlijeka tako je postala jeftinija od litre vode.


Na farme su stigli računi s otkupnim cijenama nižim i do 30 lipa. Proizvođači kažu - ovo je kraj. 'Ovo je kraj, de facto, ljudi prestaju sa proizvodnjom, stoka se tovari. Dosta stoke ide za Austriju na klanje i ide scenarij koji je predviđen', rekao je Branko Kolak iz Saveza udruga Holstein uzgajivača.

Vezani članci Rastu cijene hrane i pića - 3 Koliko vrijedi prosječna hrvatska penzija ako živite na obali ili u unutrašnjosti? Doznajte tko će s istom mirovinom proći - jeftinije Ilustracija Kako se s krizom nose saborski zastupnici? Netko je dobio drva od punice, netko će kupiti škrinju za meso

A to je Hrvatska bez vlastite proizvodnje mlijeka. U samo mjesec dana u okolici Đakova zatvorene su tri velike farme. Branko je prodao prvih 120 grla. 'Trenutno imam oko 260 grla i ukoliko se ovakova situacija nastavi vjerojatno do ljeta, jeseni, neće biti ništa', rekao je Kolak.

Litra suncokretovog ulja na tržištu stoji 10-tak kuna, eurodizela oko 8, a vode - šest kuna. Mlijeko je dvostruko jeftinije - 2 kune i 99 lipa. 'Da bi proizveli litru mlijeka mi trebamo imati prvo staju, moramo imati krave, moramo imati zemlju, moramo na zemlji imati zasijanu hranu', rekao je Antun Laslo, predsjednik Udruge OPG-ova 'Život'.

Realna cijena je 3 kune i 20 lipa, a dobiju oko dvije i pol kune. Na 400 krava se gubi mjesečno i do 200 000 kuna. Ministar poljoprivrede kaže -Hrvatska je žrtva mljekarske krize u Europskoj uniji. Najavljuje 1,8 milijuna eura pomoći koju je Europska komisija pripremila još prošlo ljeto.

'Napravili smo to to da smo maksimalno, koliko nam je to bilo moguće, povećali za 100 posto, znači, mi ćemo ukupno sektor, osjetljivom sektoru mljekarstva dodatno isplatiti 3,6 milijuna eura', napominje ministar poljoprivrede, Davor Romić.

Župan županije u kojoj se proizvodi najviše hrvatskog mlijeka podsjeća na ugovor s Europskom unijom. Hrvatska, kaže, može štititi svoju proizvodnju, ako je ugrožena. 'Preko carine, preko zakona određenih, preko propisa, preko pravodobono isplaćenih potpora, dakle, to je uloga države', rekao je osječko-baranjski župan, Vladimir Šišljagić.

I mljekari nude rješenja, od manjeg PDV-a do uvođenja deklaracija koje bi kupcima objasnile i kakvo je to mlijeko za 2,99.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju