Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo otkriće

Kraj Benkovca živio prvi dalmatinski neandertalac?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika pećina u kanjonu Kličevice u Rašteviću novo je nalazište s ostacima kulture neandertalaca.

Arheolozi su danas izvijestili kako su pronašli dijelove oruđa i alata koji datiraju 40.000 godina prije Krista te životinjske kosti također iz tog razdoblja. Međutim, još nisu pronašli kosti neandertalaca. Ipak, napominju kako vjeruju da je upravo ondje živio prvi dalmatinski neandertalac.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Slika nije dostupna OPSKRBIT ĆE 50 TISUĆA DOMOVA Top investicija u zadarskom zaleđu, u rad je puštena vjetroelektrana vrijedna pola milijarde kuna: "Imamo, hvala Bogu, i bure i juga"

Na lokaciji radi i profesor sa sveučilišta u Oxfordu koji je iznenađen brojem pornalazaka na tom području.

Lokalitet je vrlo vrijedan za proučavanje srednjeg paleolitika Hrvatske, a osobito značenje ima za prostor sjeverne Dalmacije, gdje predstavlja pravu rijetkost.

Nakon provedenih probnih iskopavanja, sada su na ovom nalazištu započela sustavna istraživanja koja otkrivaju tragove najranijeg boravka čovjeka na tlu Dalmacije, priopćio je Arheološki muzej Zadar.

>> Otkriveno spektakularno arheološko nalazište kod Ploča

Neandertalci iz Velike pećine živjeli su približno u isto vrijeme kao oni iz Mujine pećine kod Kaštela i špilje Vindije u Hrvatskom Zagorju.

Rad je rezultat suradnje Arheološkog muzeja Zadar s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te u partnerstvu s kolegama s američkog University of Wyoming.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene