Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Movie Money

Na sjeveru Hrvatske otkrili skupinu koja je krivotvorila novac: Pogledajte kako ustanoviti je li riječ o lažnim eurima

Provjera novčanica, ilustracija
Provjera novčanica, ilustracija Foto: Getty Images
Međimurska policija otkrila je skupinu ljudi koja je u optjecaj pustila krivotvorene novčanice od 50 eura.

Čakovečki detektivi otkrili su skupinu krivotvoritelja novca. Njih pet, od kojih su četvero hrvatski državljani, a jedan ima bosanskohercegovačko državljanstvo, na području Međimurske županije tijekom ožujka ove godine u osam navrata u optjecaj su stavljali krivotvorene novčanice od 50 eura.

Krivotvorenim eurima plaćali su namirnice u trgovinama, na benzinskim postajama i u pekarnicama kako bi im trgovci vratili pravi novac. Riječ je o tzv. Movie Money (filmskom novcu), koji je tako i označen pisanim slovima na novčanici ispod zastave Europske unije.

Provjera novčanica, ilustracija Krivotvorenih 50 eura Foto: PU međimurska

Pročitajte i ovo Ivan Bulj izišao iz zatvora Ubojica na slobodi Ivan Bulj, koji je prije 22 godine ubio 17-godišnju Anđelu, izišao iz zatvora: "Nevin sam. Svakako ću se vratiti u Sinj''

"Novac koji se kao rekvizit koristi prilikom snimanja filmova, serija i sl. najčešće je izrađen od klasičnog papira. Kada takvu novčanicu uzmete u ruku, ona ne šuška kao prava koja je izrađena od specijalnog, pamučnog papira. Također, filmski novac nema zaštitnih obilježja kao što su vodeni znak, zaštitna nit", stoji u priopćenju PU međimurske.

Pročitajte i ovo Potraga za Dankom Ilić iz minute u minutu Pretražuje se svaki pedalj u potrazi za tijelom male Danke: Otkriveno što je pokazala analiza baznih stanica

Protiv petero osumnjičenika zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja novca podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu. Ujedno, državljanin Bosne i Hercegovine predan je pritvorskom nadzorniku PU međimurske.

Policija je zbog ovog slučaja ponovno upozorila građane, a posebno trgovce da prilikom preuzimanja novčanica obrate pozornost na moguće krivotvorine. Ako imaju ikakvu sumnju u ispravnost novčanica, to odmah mogu prijaviti policiji na broj 192. Najčešće su krivotvorine upravo filmske novčanice.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene