Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Danas ih uživaju 362 osobe

Napokon poznate visine povlaštenih mirovina: Evo o kojim ciframa je riječ, ima i iznenađenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostavio je podatke o povlaštenim mirovinama.

Prema podacima HZMO-a, biskup i umirovljeni vojni ordinarij Juraj Jezerinac ima mirovinu od 8759 kuna, a prima je od 1. ožujka 2016. godine. To je za 130 kuna više od mirovine koju prima general Ante Gotovina čija povlaštena mirovina iznosi 8629 kuna.

Pročitajte i ovo Milanović o Kolindi - 7 Oštre izjave Bivši ruski veleposlanik komentirao eksplozivne optužbe bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti"

Umirovljeni vikar Vojnog ordinarijata Jakov Mamić prima od 2. travnja prošle godine povlaštenu mirovinu u iznosu od 6899 kuna. Podatke HZMO-a dobio je Jutarnji list, a radi se o umirovljenicima koje je predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović poslala u povlaštene mirovine zbog 'iznimnog doprinosa razvoju oružanih snaga'.

Od početka devedesetih godina, hrvatski predsjednici dodijelili su ukupno 603 povlaštene mirovine. Najviše ih je dodijelio Franjo Tuđman - 495, Mesić 85, Josipović dvije, Kolinda Grabar-Kitarović dvije, i to svećenicima. Dvojica predsjednika Sabora Vlatko Pavletić i Zlatko Tomčić koji su nakon Tuđmanove smrti do izbora Stipe Mesića bili kratko vrijeme vršitelji dužnosti predsjednika države, također su dijelili povlaštene mirovine. Pavletić je u povlaštenu mirovinu poslao 18 osoba, Tomčić dvije.

Povlaštenu predsjedničku mirovinu danas uživaju 362 osobe. Prosječna predsjednička mirovina iznosi 6314 kuna. Mjesečno se iz proračuna za njih izdvaja 2,279.238 kuna. Najveću mirovinu od 12.988 kuna uživa brigadir Vinko Ukota, jedan od ratnih zapovjednika 2. gardijske brigade Gromovi. Mirovinu iznad 12.000 kuna imaju još dvojica ratnih časnika HV-a, ratni zapovjednik operativne grupe Pakrac brigadir Josip Tomšić - 12.451 i zapovjednik ZNG-a Vukovar Ivica Arbanas - 12.320 kuna.

Vladimiru Zagorcu, koji je 2009. osuđen na sedam godina zatvora i povrat državi 39,4 milijuna kuna zbog pljačke dragulja iz sefa MORH, oduzeti su generalski čin i brojna odlikovanja, ali ne i povlaštena mirovina. Njegova mirovina iznosi 9298 kuna, a u trenutku odlaska u mirovinu bilo mu je samo 37 godina, piše Jutarnji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene