Obavijesti Pretražite Navigacija
VALJA DOBRO OTVORITI OČI

Razotkrio lažni med na zagrebačkoj tržnici: ''Moglo se i meni dogoditi da sam pogriješio i da sam ostao bez svojih 5000 kuna''

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Pčelinji med - 1 Pčelinji med - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pčelinji med - 2 Pčelinji med - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pčelinji med - 3 Pčelinji med - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pčelinji med - 4 Pčelinji med - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Pčelinji med - 5 Galerija
Na jednoj zagrebačkoj tržnici otkriven je lažni bagremov med. Kako bi mladić, koji je u to posumnjao, dokazao da je u pravu, iz svog je džepa dao 5000 kuna, a s njim je za Dnevnik Nove TV razgovarala reporterka Sanja Vištica.

Sve je krenulo od mladog Davida Pikutića koji je posumnjao na prijevaru i to prijavio inspektoratu.

"Posumnjao sam tako što u godini koja je poznata po tome da se bagrem smrznuo, odjednom se pojavljuje pčelar na placu koji ima bagremov med, zatim sam po boji posumnjao, onda sam kupio jednu teglicu pa sam po okusu posumnjao", ispričao je Pikutić.

Sve je prijavio inspektoratu. Uz prijavu, morao je uplatiti 5000 kuna predujma. Naime, ako analiza pokaže da je onaj tko podnese prijavu u pravu, Državni inspektorat mu vraća taj novac.

"Nakon toliko godina što sam gledao razne prijevare i patvorenja meda, tako sam se naljutio da sam rekao - ako ih izgubim, izgubim", rekao je.

Nakon mjesec dana od prijave stigao je rezultat analize koji je pokazao da je med doista krivotvoren pa će svoj novac dobiti natrag.

"Meni je bilo sasvim logično da to treba napraviti. Evo, moram priznati da je žena baš bila ponosna na to. I moji prijatelji su zadovoljni", naveo je Pikutić.

Njegova objava na Facebooku se dijeli po društvenim mrežama. Nada se da će potaknuti i druge na prijavljivanje.

Iz OPG-a čiji je med krivotvoren, a oni kažu tek kako su taj bagremov med povukli iz prodaje. Poslali su nam rezultate analiza s Agronomskog fakulteta koje pokazuju da im ostale vrste meda zadovoljavaju uvjete. No, izjave nisu htjeli davati.

Inače, Državni inspektorat je prošle godine pri kontrolama u laboratorije poslao 30 uzoraka meda. Rezultati su pokazali da je 10 uzoraka bilo nesukladno. Zaprimljene su tek dvije prijave za med.

"Nesukladne serije proizvoda povučene su s tržišta i postupci su i dalje u tijeku, a po okončanju istih poduzet će se zakonom predviđene mjere", navode iz Državnog inspektorata.

Pročitajte i ovo Pčela, ilustracija urbano pčelarenje nije dopušteno Zagrebačke pčele zuje "protuzakonito": "Uvijek će ih biti u gradu, bez obzira na zabrane"

Pročitajte i ovo Pčele, ilustracija ''Ako uginu neće biti života'' VIDEO Uhićene četiri osobe na prosvjedu: Pčele izbole policajce, završili u bolnici

Krivotvoreni med, kaže Pikutić, sve je teže prepoznati: "Jako teško. Moglo se i meni desiti da sam pogriješio i da sam ostao bez svojih 5000 kuna. Pravi med će se kristalizirati, pravi med neće imati miris ni okus po biljci od koje potječe".

Zato valja dobro otvoriti oči i ne odmahivati rukom, već prijavljivati kad se uoče nepravilnosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene