Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iskapanje šljunka je posao težak milijune kuna, ali ilegalan posao! Na Dravi privatna građevinska tvrtka nesmetano već godinama iskapa šljunak – tvrde ekolozi!


Ekipa Provjerenog snimila je kadrove iskapanja sedimenta iz rijeke Drave, na lokalitetu Đuretina, gdje se nalaze strojevi tvrtke Dravski put. Usprkos snimljenim dokazima direktor tvrtke, Damir Vukšić, tvrdio je da strojevi ne iskapaju.

Vezani članci Stočari Nakon čudnog natječaja zemlju dobili rodbina i kućni prijatelji načelnika i predsjednika vijeća: "Naša općina izgleda neće ostati mladima, nego kumovima" Krematorij - 2 Ono na što mi ne želimo ni pomišljati, njima je svakodnevica: "Kad dođu mlađi ljudi, bebe, prijatelji... to ostaje za cijeli život"

'Mi imamo saznanja da on po noći odvozi hrpe kamiona i to se može vidjeti na satelitskim slikama da on praktički svakodnevno kroz neki određeni period odvozi hrpe šljunka', objasnila nam je Irma Dujmović Popović, biologinja međunarodne udruge za zaštitu prirode World Wild Fond. Do sada su protiv spomenutog Vukšića prijave podigle čak 4 nevladine udruge. Što zbog ilegalne eksploatacije rudnog blaga, što zbog fizičkih i verbalnih napada. Nadležne institucije su dobile nekoliko prijava na njegov račun, no nitko nije reagirao.

Inspekcije utvrdile ilegalno iskapanje

Tek proteklih godinu dana, otkad je na snazi novi Zakon o vodama, inspekcije koje su izlazile na teren utvrdile su ilegalno iskapanje. Do danas Vukšić nije snosio nikakve sankcije. 'Gospodin Vukšić ima ugovore koje je potpisao s Hrvatskim vodama, kao podizvođač da bi mogao odražavati dio tog plovnog puta. Međutim kod Đuretine nema plovnog puta, kad gledate tamo nijedan brod ne prolazi', rekao je ekipi Provjerenog biolog Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, Tibor Mikuška, koji Vukšićeve operacije prati već godinama.

Osim ilegalnog iskapanja, Vukšić je našoj ekipi porekao i prijetnje, koje je proteklih godina upućivao ekolozima. 'Kolega kojem znam da je prijetio, je bio zajedno s dva strana novinara kad se to dogodilo, nije mu se samo prijetio, njega je i fizički napao i to s leđa. O tome postoji zapisnik i to su bili i strani novinari. To policija u Virovitici ima i mora imati taj zapisnik!', tvrdi Mikuška.

Država unutar države

Na novinarsko inzistiranje, naposljetku su iz virovitičke policije potvrdili da u evidenciji PP Virovitica postoji prijava protiv Vukšića zbog fizičikih i verbalnih prijetnji biologu koji provodi monitoring ptica na Dravi. Ekolozi tvrde, prate ilegalne lokalitete već godinama, i dosad su zaustavili sve radove i na hrvatskoj i na mađarskoj strani Drave. Osim Vukšića. Vukšićevo poslovanje se temelji na dogovoru s Vodoprivredom iz Varaždina, pojašnjavaju.

'Kad je Hrvatska postajala neovisna država postojao je jedan sustav vodnog gospodarstva koji je bio država unutar države. Oni su sami sebi određivali što će svake godine raditi i najbolji projekti bili su ono što se zove uređivanje rijeka i na održavanju plovnosti rijeka i obrane od poplava, nešto što ovako dobro zvuči za javnost', tvrdi Mikuška, dodajući da su takvi pothvatii uglavnom služili prelijevanju novca poreznih obveznika u takve projekte.

Razlika od 13 kuna

Kako je to glatko teklo pod krinkom legalnog ugovora o regulaciji, otkrio nam je sam Vukšić. 'Da, Hrvatske vode ne plaćaju za te radove, oni su davali izvođačima tih radova u kompenzaciju taj materijal. Još plus nadoplatu, mi smo za svaki kubik plaćali 13 kuna. Razumijete, to nije koncesija, to su regulacijski radovi. S nadoknadom za naš posao da ne daju nam novce, još mi nadoplatimo 13 kuna po kubiku, razumijete?!', objasnio je Vukšić.

U tom trenutku utvrđena tržišna cijena šljunka je 43 kune po kubičnom metru, Vukšić je svoj rad cijenio oko 30, razliku od 13 kuna plaćao je Hrvatskim vodama. Iako nije imao zakonsku podlogu, odnosno koncesiju, Vukšić je, uz blagoslov 'gospode' iz varaždinske Vodoprivrede, uredno prodavao sediment iskopan pri regulaciji. Sada o njima priča drugačije.

Slučaj preusmjeren DORH-u

'Mi smo bili izvođači radova, a oni su iz proračuna sisali novac van. Mi smo radili za male novce te regulacijske radove, a oni su preko varaždinske Vodogradnje naplaćivali više', ispričao je. Ekolog i biolog, Mikuška smatra Vukšićeve operacije pokazateljem kako funkcionira, odnosno ne funkcionira pravna država, koja pojedincu omogućava da godinama ilegalno eksploatira prirodne resurse.

U tijeku je istraga nadležnog općinskog odvjetništva o spornom slučaju. Iz državne vodopravne inspekcije danas odgovaraju da su nakon utvrđenih inspekcijskih nadzora nalaze preusmjerili državnom odvjetništvu. Televizijske snimke Provjerenog, koje dokazuju iskapanje šljunka na Dravi, snimljene su prekjučer.

Reakcija odvjetničkog ureda

A evo kako na našu priču reagira Odvjetnički ured Olujić u svojstvu punomoćnika Damira Vukšića. Tvrde da se njihovog klijenta tendenciozno, zlonamjerni i neargumentirano dovelo u vezu s, kako kažu, nepostojećom i izmišljenom 'aferom iskapanja šljunka i pijeska na Dravi' te kaznenim djelima iz područja gospodarskog kriminala, prijetnje i tjelesne ozljede.
Kažu kako je neistinita tvrdnja kako je u vrijeme emitiranja priloga na rijeci Dravi kod Đuretina tvrtka gospodina Vukšića izvodila iskapanje šljunka i pijeska. Neistina je i da su radnici u isto vrijeme vadili pijesak i šljunak te kako je na taj način Vukšić 'nelegalno iskorištavao prirodna bogatstva Hrvatske'.

Neistinitom proglašavaju i informaciju kako na istoj lokaciji tvrtka gospodina Vukšića neometano nelegalno iskapa šljunak pet ili šest godina te da 'snimke dokazuju iskapanje šljunka na Dravi'. Neistinito je, tvrde, i da je taj posao tvrtka gospodina Vukšića obavlja 'pod krinkom ilegalnog ugovora' te da je Vukšić 'zaradio 60 milijuna kuna ilegalnom eksploatacijom šljunka'.
Tvrde da nije istina da bi gospodin Vukšić ikada bilo kome prijetio pa tako i nekakvim ekolozima koji su ga navodno prijavili. Neistinita je, kažu, i tvrdnja da je gospodin Vukšić nasilnik te da bi ikada na iste neimenovane ekologe izvršio fizički napad ili nasrtaj. Neistinitom proglašavaju i tvrdnju da bi Vukšiću bilo tko 'pogodovao pri sklapanju poslova'.

Istinita je, kažu, tvrdnja autorice priloga da je s Vukšićem razgovarala 'nasred ceste', ali, kako kažu, ne navodeći da se razgovor snima, što smatraju neetičnim i neprofesionalnim. Istinitom proglašavaju i tvrdnju kako je tvrtka gospodina Vukšića kroz dulje vremensko razdoblje imala valjani ugovor s tvrtkom 'Vodogradnja Varaždin' d.d. za vađenje šljunka iz rijeke Drave vezano uz tehničko čišćenje vodotoka, sukladno svim pozitivnim zakonskim propisima.

Cjelovito reagiranje odvjetničkog ureda donosimo u priloženom PDF dokumentu.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju