Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje na 500 ispitanika

Otkrijte gdje se najviše debljate!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesu li zbog poslovnih obaveza hrvatski zaposlenici manje 'fit' od svojih kolega u svijetu te naginju li debljaju ili mršavljenju otkrijte u nastavku.

Više od polovice ispitanika (62%) još se uvijek nije riješilo kilograma koje su nagomilali od kada su počeli raditi. Dodatnih 13% ispitanika nakupljene je kilograme u međuvremenu izgubilo, dok je 13% ispitanika smršavilo od kada su počeli raditi. Svega 10% ispitanika izjavilo je kako im se težina nije promijenila od kada su se zaposlili, istražio je portal MojPosao tijekom srpnja 2012. na uzorku od gotovo 500 ispitanika.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

>> Otkrijte još jednog krivca za pretilost

Ispitanici koji su se udebljali, u prosjeku su dobili 7,7 kilograma. Među zaposlenicima koji se bore s prekomjernom težinom više je muškaraca, nego žena. Također, muškarci se u prosjeku debljaju više nego žene – prosječno 10,6 kilograma u odnosu na 7,7 kilograma, i čini se kako ih to manje brine.

Od ispitanika koji su se udebljali gotovo je podjednako onih koji tek namjeravaju krenuti u borbu s kilogramima i onih koji su već počeli tesati svoju liniju. Svega 8% ispitanika ne opterećuje se nakupljenim kilogramima.


Najčešći uzrok nakupljenih kilograma je cjelodnevno sjedenjeDrugi uzrok debljanju je stres, zatim preskakanje obroka, brza hrana te nedostatak sna, tvrde ispitanici.

Ne ohrabruje činjenica da za vrijeme radnog vremena najviše ispitanih jede pecivo ili sendvič. Tek 29% njih naručuje topli obrok, dok ih četvrtina jede voće. Svega 16% ispitanika za vrijeme radnog vremena jede obrok spremljen kod kuće.

U održavanju poželjne težine sigurno ne pomažu niti grickalice koje tijekom radnog vremena konzumira gotovo tri četvrtine ispitanika.

Uz neurednu dnevnu prehranu na poslu, dodatni izazov zaposlenima su proslave rođendana kolega koje se slave uz kolače, grickalice i slično. Doduše, takva se okupljanja u prosjeku događaju jednom mjesečno ili rjeđe. Međutim, 'čašćenje' prigodom rođendana imaju više puta mjesečno.

Dobra je vijest da dio tvrtki u Hrvatskoj brine o zdravlju svojih zaposlenika i potiče njihovu rekreaciju. Tako 12% ispitanika ima plaćenu (5%) ili barem subvencioniranu (7%) članarinu u teretani ili nekom drugom sportskom objektu.

S druge strane, 87% ispitanika nema mogućnost bavljenja fizičkom aktivnošću na račun tvrtke u kojoj rade stoga se sa nakupljenim kilogramima trebaju hrabro suočiti sami.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene