Svečanom svetom misom na Bleiburškom polju odana je počast hrvatskim civilima i vojnicima ubijenima na kraju Drugog svjetskog rata.


Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak pritom je naglasio da Bleiburg nije mjesto politizacije već mjesto na kojem se odaje počast svim nevinim žrtvama koje su stradale u bezumnom ludilu fašističkog i komunističkog, ideološkog i rasističkog nasilja. Govoreći u ime pokrovitelja komemoracije, Hrvatskog sabora, Jarnjak je rekao da je došao izraziti duboki pijetet prema mnogobrojnim nevinim žrtvama s kojima je prije 65. godina na Bleiburškom polju u Austriji počela 'jedna od najvećih tragedija u povijesti Hrvatskog naroda'.

Na ovom polju počelo je stradanje hrvatskih vojnika koji su položili oružje i hrvatskih civila, a nakon izručenja jugoslavenskoj armiji, 15. svibnja 1945. godine, kazao je Jarnjak naglasivši da se, premda desetljećima prešućivana, istina o tim tragičnim događajima nije mogla sakriti.

'Bleiburg tako ostaje simbol stradanja Hrvata, središnje, ali ne i jedino mjesto. Nepregledna povorka ljudi koja se kretala prema Dravogradu i dalje, ne znajući što ih čeka, zadesila je smrt bez ikakva postupka uz znanje i odobrenje tadašnjih najviših jugoslavenskih vlasti, u skladu s politikom komunističke diktature', kazao je Jarnjak pred, po novinarskoj ocjeni, oko pet tisuća okupljenih, među njima i onih koji su preživjeli događaje od prije 65 godina.

'Svaki narod ima pravo znati za svoje žrtve'

'Neki za koje smatram da bi trebali doći, ne žele se pojaviti u Bleiburgu jer se on tobože politizira. A ja kažem, nema tu nikakve politizacije. Mi danas kršćanski opraštamo. U obilježavanju Bleiburga želimo odati počast svim nevinim žrtvama koje su stradale u bezumnom ludilu fašističkog i komunističkog, ideološkog i rasističkog nasilja', kazao je Jaranjak i naglasio kako svaki narod ima pravo znati za svoje žrtve.

'Stoga ćemo uvijek pamtiti Bleiburg, ali nastojmo to bez ikakve mržnje, a još manje osvete, no s jasnim ciljem da nam se više nikad ne ponove ni Bleiburg ni Jasenovac ni Ovčara', dodao je. Zastrašujućom smatra činjenicu da 'počinitelji tih zločina nikad nisu izvedeni pred domaće ili međunarodno sudište, kao što je to bio slučaj sa stravičnim zločinima koje je počinio fašizam i nacizam'.

Jarnjak ne može, kako je rekao, prihvatiti da je osveta na Bleiburgu bila nužna, 'kao što to neki danas tvrde'. 'Žrtva je uvijek žrtva, ma tko ona bila i zločin je uvijek zločin, ma tko ga počinio', naglašava. Nema opravdanja ni za mogući odgovor koji se, kako je rekao, i danas sugerira od nekih najviše pozicioniranih političara, da se među pogubljenima našlo i mnogo ratnih zločinaca, koji bi pred svakim sudom bili osuđeni na smrt.

'U svakom se moralnom pravu valja naime, držati starog priznatog načela kako je bolje da sto krivaca bude nekažnjeno, nego da jedan nevin zbog sudske zablude bude smaknut. A još gore kada nema nikakvog suđenja kao što je to bilo na Bleiburgu i na cijelom Križnom putu', upozorio je i naglasio da je upravo istina o nevinim žrtvama osnova kako bi se 'osiguralo da više nikad Hrvat ne digne ruku na Hrvata'.

'Zbog toga treba prestati raspirivati staru i sijati novu mržnju među Hrvatima i manipulirati nevinim žrtvama s jedne i druge strane', dodao je i istaknuo kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izbjegao tu zamku i okupio cijeli hrvatski narod u borbi protiv agresora. Odavši počast i žrtvama Domovinskog rata, osvrnuo se i na one, kako je rekao, koji poručuju da bi se u Hrvatskoj trebalo zabraniti proslava 'Oluje', kazavši uz pljesak okupljenih kako je 'za navek prošlo svršeno vrijeme kada su drugi određivali Hrvatima što smiju, a što ne smiju obilježavati'.

Zabilježeni slučajevi nošenja znakovlja NDH

Počast poginulima u ime Počasnog bleiburškog voda odao je Vice Vukojević. Počast poginulima odali su i hadži Idriz efendija Bešić u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj, te Velimir Jukić u ime Parlamentarne skupštine BiH. Svečanu misu predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je naglasio da je crkva uvijek bila na strani ugroženih, te kazao kako svi mrtvi imaju pravo na grob i istinu o svome stradanju.

Na samoj komemoraciji zabilježeno je nekoliko pojedinačnih slučajeva nošenja znakovlja iz NDH. Austrijska policija prije nekoliko je dana izvjestila da je na komemoraciji zabranjeno nošenje bilo koje vrste odora ili znakovlja koje se vezuje uz 'vojske Sile osovine'. Skupina hodočasnika, nezadovoljna snimanjem jedne hrvatske televizijske kuće, snimatelju je zabranila da to radi. Počasnu stražu tijekom cijele komemoracije kod spomenika držali su članovi viteškog udurženja 'Kupmanija' iz korčulanskog Blata.

Na odlasku u Beliburg bilo zastoja pri ulasku u Sloveniju

Tijekom današnjeg dana prilikom odlaska građana Republike Hrvatske na komemoraciju u Bleiburg došlo je do određenih zastoja u prometu i to prilikom ulaska u Republiku Sloveniju, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH. Ministarstvo unutarnjih poslova napominje da prilikom izlaska iz Republike Hrvatske nije bilo nikakvih poteškoća niti nepotrebnog zadržavanja putnika.

S obzirom na očekivani pojačani promet prema Republici Sloveniji, odnosno Republici Austriji, slovenska granična policija zamoljena je da učini sve kako bi promet naših građana prilikom ulaska i izlaska u Republiku Sloveniju bio što protočniji. Duža čekanja naših građana na granici sa Republikom Slovenijom nastala su isključivo zbog detaljnih kontrola putnika koje se provode prilikom ulaska u Europsku uniju, odnosno provođenja Schengenskog graničnog režima od strane slovenske policije', kaže se u priopćenju MUP-a (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju