Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Rijeci je nepravomoćnom presudom završilo suđenje 13-članoj skupini optuženoj za trgovinu herionom, koju su predvodili slovenski državljanin Kristijan Kamenik i Riječanin Marijan Surjan, obojica osuđeni na po osam godina zatvora.


Proglašeni su krivima za organiziranje skupine preprodavača heroina koja je ukupno prodala oko 3,5 kilograma te droge u nekoliko mjeseci 2007. i 2008. Mustafa Beganović, državljanin BiH, osuđen je na sedam godina zatvora, bugarski državljanin Ivajlo Aleksandrov na šest, Samel Šehić iz BiH na četiri, Amir Zarifović na 13 godina jedinstvene kazne za taj i još dva prijašnja kaznena postupka, Aleksandar Petković na pet godina, Igor Kajtuz na četiri i pol godine, Čedo Cvijanović na četiri te Dejan Ledinko i Kristijan Predovan na po tri godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Diler s tjeralice 'uhvaćen na djelu' Slika nije dostupna Zagreb: Razbijen lanac preprodavača kokaina i heroina

Kristina Dubravec oslobođena je optužbe, državno odvjetništvo, koje je zastupala zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije Sajonara Čulina, tijekom postupka odustalo je od optužbe Igora Janjatovića. Kristijan Kamenik je tom presudom doživotno protjeran iz Hrvatske, a Beganović, Aleksandrov i Šehić na 10 godina, a to razdoblje počinje kad odsluže zatvorske kazne. Kamenik je osuđen i na obvezno liječenje od ovisnosti.

Osuđenici su dužni platiti i iznose koje je sudsko vijeće procijenilo da su stekli nezakonitom trgovinom drogom, od kojih najviše Kamenik, 365.000 kuna, i Surjan 274.500 kuna. Sutkinja Ika Šarić je u obrazloženju presude kazala da je Kameniku kao olakotna okolnost uzeta utvrđena smanjena ubrojivost, a svim osuđenim stranim državljanima zamjerila je što su ta kažnjiva djela obavljali u Hrvatskoj jer, kako je navela, to u svojim zemljama ne bi činili. (Hina)