Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinju s radom dežurstveni timovi

Ostojić: Na cestama ovog ljeta 14 punktova Hitne pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovog ljeta timovi Hitne pomoći dežuraju na 14 punktova na hrvatskim prometnicama, a osim medicinskih timova na cestama, na raspolaganju su i hitni brodski i zračni prijevoz, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

U povodu početka turističke sezone, ministar Ostojić posjetio je danas tim Hitne medicinske pomoći u Tehničkoj jedinici Dugopolje na autocesti A1 kod Splita, gdje mu se pridružio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Pročitajte i ovo Napadnut djelatnik Hitne pomoći novi incident VIDEO Pijan se potukao u kafiću pa napao vozača Hitne koji ga je spasio: "Nisam se mogao braniti, pao sam..." Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Nakon toga pogledao je pokaznu vježbu spašavanja utopljenika na supetarskoj rivi, na Braču, te vježbu prijevoza brodom u KBC Split koju je izveo tim Hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

>>Zagreb: Zbog vrućina 25 posto više intervencija!

Od danas postoji 14 punktova na kojima dežuraju timovi Hitne pomoći, kazao je ministar zdravlja, napomenuvši da je to za jedan tim više, smješten u Karlobagu, nego prošle turističke sezone.

"U svakom timu se nalazi doktor medicine, medicinska sestra, medicinski tehničar i vozač, a dodatne prometne timove smo smjestili na autoceste A1, A3, A6, na državnim cestama u Karlobagu i Korenici, te na Istarskom ipsilonu u Pazinu. Spremni smo za ovu turističku sezonu", kazao je ministar Ostojić u Dugopolju.

Dodao je kako su ove godine, osim medicinskih timova, na cestama na raspolaganju hitni brodski i zračni prijevoz. Izvijestio je i da je prošle godine bilo više od 700 hitnih intervencija u kojima je zbrinuto 666 ozlijeđenih pacijenata, dok su, nažalost, 22 osobe smrtno stradale.

Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto intervencije je iznosilo 11 minuta i 30 sekundi, dok je prosječno vrijeme od prijama poziva do predaje pacijenta u bolnicu, iznosilo 48 minuta i bilo je unutar "zlatnog sata", kazao je Ostojić.

"Tijekom ljetnih mjeseci naše su ceste kao uzavreli krvotok stoga apeliram na sve vozače da lagano voze i uživaju u Hrvatskoj", poručio je ministar zdravlja prije odlaska na Brač. Napomenuo je kako su se medicinske ekipe posebno pripremile i za ulazak Hrvatske u EU.

U hitnom zračnom medicinskom prijevozu pacijenata i ove godine sudjeluje helikopter Oružanih snaga s vojnim zrakoplovnim osobljem i timom hitne medicinske pomoći.

Tijekom prošle turističke sezone su zabilježena 162 hitna zračna medicinska leta kada su zbrinuta 184 pacijenta. Duž cijele Jadranske obale se obavlja i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno kako bi im što prije bila pružena potrebna pomoć.

Na supetarskoj rivi je održana vježba spašavanja utopljenika kojemu je na mjestu događaja ekipa Hitne medicinske pomoći pružila liječničku pomoć, nakon čega su ga prevezli na daljnje liječenje u KBC Split.

Ministar zdravlja ocijenio je da je Hitna pomoć srce organiziranosti hrvatskog zdravstvenog sustava, naglasivši kako je važno vrijeme od poziva do dolaska u bolnicu, a on je 'unutar zlatnog sata'. Napomenuo je i da je Hitni brodski prijevoz značajno unaprijedio kvalitetu života na otocima i njegovim stanovnicima i turistima.

Ministar je također rekao i da se godišnje na relaciji Brač-Split preveze 370 pacijenata, što znači svaki dan jedan hitni pacijent unutar "zlatnog sata", čime je spašeno na tisuće života.

Sve to radimo prvenstveno radi naših građana, ali i radi 11 milijuna turista koji svake godine prolaze Hrvatskom. Imamo dovoljno liječnika u Hitnim pomoćima, a na nekim mjestima smo i iznad kriterija europskog prosjeka, ocijenio je ministar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene