Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanost na djelu

U ovome je Hrvatska prvak svijeta i možemo biti ponosni na to!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je danas u Splitu kako je Hrvatska prvak svijeta u presađivanju i darivanju organa, te je pozvao na širenje ideje o humanoj važnosti darivanja organa.

"Mi smo već godinama prvaci svijeta ne samo presađenih, nego i u darivanim organima, odnosno među 184 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije mi smo u tom pogledu prvi i to je postao naš brend“, rekao je Ostojić. U Galeriji Fotokluba Split otvorio je izložbu "Novi život na dar", na kojoj su izloženi najuspješniji foto-radovi na temu darivanja organa, u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa.

Pročitajte i ovo Djeca - 1 Nakon Zagreba Dobre vijesti: I splitski KBC odobrio lijek za djecu izrazito niskog rasta Ilustracija Spasili prste čovjeku Jadrolinijin trajekt po najvećem nevremenu isplovio iz luke na Visu prema Splitu: Samo je on mogao spasiti mladića iz Komiže

Izvijestio je da se godišnje u Hrvatskoj obavi oko 40 transplatacija srca te oko 120 transplatacija jetara i gotovo 350 transplatacija bubrega. Novinarima je izjavio kako je prije desetak godina u Hrvatskoj na listi čekanja za transplataciju bubrega bilo 1.200 osoba, a sada ih je na toj listi oko 200.

PRVI PUT U VIŠE OD 20 GODINA Ministar zdravlja morao donijeti ovakvu odluku!

"Najviše se čeka na transplataciju bubrega zato što za presađivanje tog organa treba, pored uobičajene procedure, i HL atipizacija. Dakle, treba biti velika podudarnost za razliku od jetara i srca gdje je dovoljna podudarnost krvne grupe", pojasnio je Ostojić.

Realizacija transplantacije organa na splitskom KBC-u

Najavio je kako će se i u splitskom KBC-u početi realizirati program transplatacije organa, podsjetivši kako je zbog toga na zamolbu Ministarstva zdravlja u splitskom KBC-u od lani angažiran istaknuti kardiokirurg Vedran Ćorić.

"U međuvremenu je došao jedan pravilnik koji smo morali uskladiti s direktivom Europske komisije. Revitalizirat ćemo i provjeriti još neke stavke tog pravilnika i uopće ne dvojim da će prof. Ćorić zajedno sa svojim timom napraviti u Splitu ono što je već napravio u Zagrebu na presađivanju organa", naglasio je Ostojić.

Podsjetio je kako je s ministrima zdravlja Crne Gore i BiH potpisao ugovore o suradnji u transplataciji organa te je prošli tjedan na zagrebačkom Rebru jednoj pacijentici iz Crne gore, majci troje djece, presađena jetra nakon čega se ona osjeća dobro i u idućih nekoliko dana bit će puštena kući. Takvih je presađivanja, dodao je, na Rebru bilo i na pacijentima iz BiH, a najavio je da će sličan ugovor potpisati i s Ministarstvom zdravlja Makedonije.

'Naravno da imam donorsku karticu'

Potvrdio je da osobno ima donorsku karticu. "Naravno da imam donorsku karticu koja vrijedi i u SAD-u. Ako mi se, ne daj Bože, nešto desi u SAD-u, moji organi će ostati Amerikancima", rekao je.

Upitan što može učiniti na smanjenju lista čekanja u bolnicama, Ostojić je kazao kako su u nekim segmentima te liste sužene, a u nekima nisu. "Svi sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća su dobili naputak da moraju napraviti akcijske planove usklađivanja liste čekanja", rekao je.

Novinare je zanimao i njegov komentar medijskih najava o rekonstrukciji Vlade te spominjanje njegova odlaska sa dužnosti ministra zdravlja, na što je istaknuo kako se već godinu-dvije o tome priča, te da to ne želi komentirati. "Na kraj pameti mi nije da komentiram medijske špekulacije i na njih ne odgovaram, jer imamo prečeg posla", poručio je Ostojić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene