Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravlja Ostojić najavio je i skorašnju raspravu o Master planu. 'Od Vlade sam dobio zeleno svjetlo i sada kreće javna rasprava', rekao je.


Nakon uvođenja smjenskog rada ostavili smo šezdeset dana da 'snimimo' situaciju. Do kraja tjedna donijet ćemo i konačni pravorijek o tome. Međutim, u Splitu je na četiri odjela vraćeno dežurstvo, jer zbog manjka liječnika smjenski rad nije bio provediv. Stalno se postavljalo pitanje kada će pacijenti moći liječniku i u poslijepodnevnim satima. Smjenski rad je odgovor na to. U Lovranu primjerice operirati sada mogu i subotom i nedjeljom. No, zbog nedostatka liječnika, prvenstveno anesteziologa i kirurga, imamo 'uska grla'. U devet mjeseci lanjske godine iz Hrvatske je otišlo 29 liječnika od čega je 20 iz državnih bolnica. Osam ih je iz Rijeke, od toga četiri anesteziologa. Činjenica je da specijalizacija nikad nije bilo više, ali proći će vrijeme da se obrazuju, poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić u Karlovcu gdje je u Općoj bolnici otvorio novouređeni Odjel za gastroenterologiju i endokrinologiju u što je utrošeno četiri milijuna kuna iz takozvanih decentraliziranih sredstava.

Vezani članci Liječnici, ilustracija Necijepljeni medicinski djelatnici će se testirati jednom tjedno, no što ako odbiju? "Očekujemo brze i precizne upute" Liječnici na COVID odjelu, ilusracija Novi detalji oko COVID potvrda za zdravstvene djelatnike: Doznajemo do kad će testiranja biti besplatna

Na odjelu sa 14 soba i 34 kreveta zamijenjene su dotrajale instalacije, uređeni stolarija i podovi, te povećan broj sanitarnih čvorova.

Uskoro rasprava o Master planu

Ministar Ostojić rekao je da je to moderan i funkcionalan odjel na tragu svjetskih standarda. Najavio je i skorašnju raspravu o Master planu.

Što se dogodilo s masterplanom za bolnice?

'Od Vlade sam dobio zeleno svjetlo i sada kreće javna rasprava. U Karlovačkoj županiji donijet će funkcionalnu integraciju Opće bolnice Karlovac i Ogulin. Neće doći do organskog spajanja, imat ćemo dvije potpuno odvojene ustanove sa poboljšanom dnevnom bolnicom. Popunjenost u Karlovcu bila je od 64 do 66, a u Ogulinu 51 posto i zato idemo u to. Vrlo brzo znat će se smjernice i za sve ostale bolnice',  najavio je ministar zdravlja.

Podsjetio je i da je štrajk povećao liste čekanja tri do četiri puta.

Međutim, kako kaže, značajno će ih smanjiti vraćanje zdravstvenog doprinosa sa 13 na 15 posto.

'To nam je dvije milijarde i tristo milijuna kuna na godišnjoj razini. Kada smo donosili odluku o smanjenju doprinosa, za što sam i ja glasao, željeli smo rastereti gospodarstvo. Da je taj novac ostao u zdravstvu, sve bi bolnice bile u plusu', rekao je Ostojić i dodao da će se izlaskom HZZO-a iz riznice značajno olakšati likvidnost i protok novca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook