Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozornica ili kamenolom

Oštećuju li koncerti staru dubrovačku jezgru?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se kako su od očuvanja stare gradske jezgre Dubrovnika važniji glazbeni spektakli. Iako je grad prije pet godina donio izričitu naredbu kojom se na Stradunu zabranjuju glasni koncerti, oni se i dalje redovito održavaju.

Za Stradun kažu kako je jedna od najljepših svjetskih pozornica. Ovu tezu iskušali su mnogi svjetski i domaći glazbenici, a izgleda da je to uzelo svoj danak. Naime, prema nekim konzervatorima, koncerte treba pod hitno maknuti iz stare gradske jezgre, budući da jake vibracije pomalo uništavaju stoljetni kamen.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

'Koncerti ustvari oštećuju spomenike, pogotovo spomenike tipa Orlando koji već ima svoja oštećenja, znamo kako je došlo do njih, iz čistog razloga što velika koncentracija, odnosno, visina decibela simuliraju otprilike kao male potrese. Svaka vibracija je jedna oštećenost u strukturi koja ima svoje utjecaje, odnosno, prožima daljne pukotine', rekao je Đivo Dražić, konzervator.

Priča o uklanjanju koncerata sa Straduna počela je prije pet godina, kada se nakon koncerta Parnog valjka odlomio kamen sa crkve Svetog Vlaha. Zanimljivo je kako neki restauratori, koji upravo rade na obnovi crkve, kažu kako vibracije uopće ne štete. Osim crkve sv. Vlaha, na udaru decibela najviše je spomenik Orlandu.

Odgovor na pitanje oštećuju li vibracije staru jezgru nismo dobili ni od Grada Dubrvonika ni od zavoda za restauraciju. Dok se u Gradu pravdaju kako se radi o političkim igrama, struka se izjasnila kako tema nije bila na dnevnom redu.

Iako je još na snazi uredba Grada Dubrovnika o zabrani koncerata, na Stradunu je prije par dana održan koncert Marka Perkovića Thompsona, dok se za novu godinu najavljuje nastup Colonije i Jinxa.

Brzo će se morati riješiti pitanje glasnih koncerata u staroj gradskoj jezgri. Trebati će dobro razmisliti o nekoj novoj lokaciji, da ne bi jednom za Stradun govorili kako je jedan od najljepših svjetskih kamenoloma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene