Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svake godine isto

Oštećen simbol Dubrovnika: Orlandov mač ponovno žrtva vandala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od simbola Dubrovnika, Orlandov stup, oštetili su nepoznati vandali. Ali nažalost, čini se kako je uništavanje spomenika, odnosno lomljenje Orlandova mača postala tradicija koja traje već desetljećima - svake godine mač barem jednom bude oštećen.

Svaki turistički vodič pri razgledavanju Dubrovnika obvezno se zaustavi ispred Orlandova stupa, simbola europskih slobodnih gradova. 'On je bio simbol slobodnog grada, pa su postavili statuu ovdje', kazala je turistička voditeljica Vesna Sedlar.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

Tradicionalno, podizanje zastave Libertas na Orlandov stup označuje početak drugog dubrovačkog simbola, ljetnih igara.

Nažalost, Orlandov stup prate i loše tradicije. Nepoznati vandali oštetili su sam kip i mač koji drži. 'U nas u gradu se događaju neke naopake tradicije, pa je tako i sad bilo', kazao je restaurator Đivo Dražić.

Oštećenje Orlanda šokiralo je turiste. 'To bi trebalo brzo popraviti. Smatram da je to važan dio vaše povijesti, kazala je jedna turistkinja.

Mač je već promijenjen. S obzirom da je gotovo svake godine oštećen, Društvo prijatelja starine uvijek u pripremi ima jedan rezervni mač, dok je oštećeni na popravku.

No, više od vandalskog uništavanja, Dubrovčane brine propadanje kipa i širenje pukotina, koje je u većim razmjerima, počelo prije 8 godina.

'Donesena je odluka da je tu stavi državna bandjera abnormalnih proporcija. Čini mi se da se radilo nekih 15 metara kvadratnih. Tad je krenuo progres oštećenja koja su bila od prije. Po boku su pukotine postojale i prije, međutim, sanirane su navodno u obnovi, a njihov je progres krenuo nakon obnove', pojasnio je restaurator Dražić.

Unatoč tomu, tvrdi Dražić, na Orlandu već četiri godine nije bilo nikakvih radova. Društvo prijatelja starine o oštećenju nije željelo govoriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene