Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Priča iz Hrvatske

Ostavili sigurne i unosne poslove i krenuli u vlastitu poduzetničku avanturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ekonomist i novinarka odlučili su sigurne poslove zamijeniti poduzetničkim vodama. Sada prodaju zdrave grickalice.

'Imali smo sigurne poslove. Dean je ekonomist, magistrirao je u Moskvi. Govori pet stranih jezika. Ja sam novinarka. To sam radila posljednjih 17 godina, uvjerena kako je to poziv mog života koji pomaže da svijet promijeni na bolje. Novac nije bio upitan, no ipak smo odlučili izokrenuti život naglavačke', kaže Sanja Čatipović koja je nedavno sa suprugom Deanom Bačićem pokrenula posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispred zgrade Wagner grupe VIDEO Šokantni napad u Rusiji: Pretukao stranu novinarku jer nije govorila na ruskom tijekom javljanja uživo Sanja Račić nakon teške borbe Preminula novinarka Radio Osijeka Sanja Račić: "Zauvijek ćemo se sjećati njezina osmijeha, vedrine i topline"

Početkom godine ostavili su poslove sa, za hrvatske prilike dobrom plaćom, i bacili se u privatne vode. Osnovali su tvrtku i otvorili trgovinu s najzdravijim grickalicama čiji su okusi mnogima još neotkriveni.

'Dugo smo razmišljali. Nije bilo lako donijeti odluku. No, okolnosti kao da su nas malo pogurale. Radili smo poslove – od jutra do sutra, a slobodno vrijeme skupljali smo za putovanja. S njih se naravno nismo mogli vratiti, a da nam ostane još nešto što nismo istražili pa smo često preskakali obroke. I dok vidimo još ovo i ono, da ne budemo gladni, potražili bi lokalnu tržnicu i tamo kupili razne zdrave grickalice da se nađu pri ruci do primjerice večere. U Španjolskoj su to bili čufasi, u Aziji pitaja. Sušeni dud probali smo u Turskoj. Svi ti štandovi, na kojima je doista bilo svega, uvijek su izgledali šareno i primamljivo, a prije svega zdravo, pa smo jednostavno odlučili da takav 'štand' želimo i doma', priča Sanja.

Malo pomalo, od ideje je nastao posao. Baš na lokalnoj tržnici, u mliječnoj hali na zagrebačkom Dolcu, otvorili su svoj štand. 'Kod krokodila' se sada mogu pronaći grickalice iz doslovno cijelog svijeta.

Iskoristili su vizitke koje su marljivo skupljali i s dobavljačima sklopili poslove. Kalkulator, papir i olovku Sanja i Dean zamijenili su pregačama.

'Ljudi različito reagiraju. Neki se iznenade što se sve može osušiti, poput duda, kruške, bresaka, jagoda, mandarina, crnog ribiza, trešanja. Neki vole 'akvarij', kako ga volimo nazvati, u kojemu se kriju delicije poput badema u tamnoj čokoladi s čilijem, pržene kave ili đumbira u čokoladi, drugi se odlučuju za grickalice koje dobro idu uz piće, poput Wasabi kikirikija, ljutog tajlandskog miksa ili dimljenih badema', kažu.

'Kod nas možete naći smokve ili primjerice aroniju iz organskog uzgoja. Od goji bobica, physalisa koji svoje porijeklo vuče iz Latinske Amerike gdje s njim kuhaju salse, a poznato je da je bogat vitaminom c i proteinima što je prilično neobično za voće ili pitaje što je zapravo cvijet kaktusa, voćka idealna za dijabetičare, nitko se, uvjerena sam, nije udebljao što je mnogima opravdanje. Zanimljivo je kako mnogi saslušaju kad im objašnjavamo što se sve krije u tom egzotičnom voću, no neki ne žele probati kad im nudimo. Kao da se boje novih okusa, no srećom, ima i onih koji znaju o čemu se radi. Pa se vraćaju i to nas veseli', objašnjavaju vlasnici neobičnog štanda.

S turistima tih problema nemaju. Stranci, kažu, dobro reagiraju i vesele se kad pronađu nešto što ih podsjeća na kuću, ali rado isprobavaju i nove okuse.

'Kad smo već ušli u ovo, nema povratka. Nije ovo manje posla, ali sada bar sami kontroliramo svoje vrijeme. Cilj nam je proširiti posao, obogatiti ponudu i vidjeti što možemo učiniti u suradnji s lokalnim proizvođačima', kažu Sanja i Dean.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene