Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oštar prosvjed talijanskom veleposlaniku zbog Brčića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na poziv ministrice pravosuđa Ane Lovrin u petak je održan sastanak s talijanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Alessandrom Pignattijem Moranom di Custozom kako bi se izrazio oštar prosvjed Hrvatske u svezi s odlukom vijeća Prizivnog suda u Rimu o neizručenju Ilije Brčića, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

"Unatoč dobrim dosadašnjim odnosima ministarstava pravosuđa dviju država te izražene spremnosti talijanske strane na suradnju u predmetu Brčić, veleposlaniku je preneseno krajnje nezadovoljstvo i iznenađenost odlukom o neizručenju, kao i postupanjem nadležnih pravosudnih tijela u Italiji", kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Imenovanje veleposlanika Grlić Radman žestoko napao Milanovića: "On vjerojatno želi uhljebiti neke ljude i poslati ih u diplomaciju" Gaël Veyssière Stižu prije no što se predviđalo Francuski veleposlanik ekskluzivno za Dnevnik Nove TV otkriva kada stižu borbeni lovci Rafalei

Ilija Brčić, državljanin Crne Gore, kapetan bojnog broda Ratne mornarice Crne Gore, osuđen je 1993. godine u odsutnosti na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina presudom Županijskog suda u Splitu, koja je 1994. godine potvrđena presudom Vrhovnog suda RH, zbog počinjenog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Uhićen je u studenome 2007. godine u Rimu temeljem međunarodne tjeralice, a molba za izručenje podnesena je talijanskom ministarstvu pravosuđa u prosincu iste godine.

Na sastanku je također dogovoren posjet hrvatskog izaslanstva Rimu kako bi se razmotrile mjere za unapređenje suradnje između službi nadležnih za međunarodnu pravnu pomoć te prezentirale aktivnosti Vlade RH u reformi pravosuđa, dodaje se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene