Prosvjetari su u četvrtak prosvjedovali Vladi pod prozorima. Traže veće plaće. Donosimo kako doista izgleda "osobna karta" hrvatskog školstva, koliko učitelja ima i kolika im je plaća.

Galerija


U Hrvatskoj će u školske klupe u ponedjeljak sjesti 464.864 učenika. U prosjeku to je 17 učenika po razredu. Predavat će im im oko 40.000 učitelja i nastavnika, i to u 2078 osnovnih i 401 srednjoj školi. Nastavu održavaju u svakakvim uvjetima - u modernim školama, onima koje se urušavaju, ali i onima koje još uvijek rade u tri smjene.

Vezani članci Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak" Branimir Mihalinec na velikom prosvjedu sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati u obrazovanju promijenili ploču i prihvatili Vladin prijedlog pa izazvali raskol, Ribić žestoko po Stipiću

No osim uvjeta rada, prosvjetare najviše muče plaće. Pogledajmo podatke sindikata - prema kojima učitelj početnik u Zagrebu, koji je samac, radi za oko 5900 kuna, bez dodataka. Učiteljica pred mirovinom i u istim uvjetima radi za 7200 kuna. To je u prosjeku 6458 kuna za učiteljski posao, dakle visoku stručnu spremu - a to je samo 24 kune više od hrvatske prosječne plaće.

Iako se većina ljudi, barem javno, zalaže za veće plaće učiteljima, ipak se često poteže pitanje - koliko se u školama uopće radi. Sigurno ste svi barem jednom spomenuli božićne praznike, uskrsne ili famozni tromjesečni ljetni odmor prosvjetara. No jedno su praznici za učenike, a drugo za njihove učitelje.

Kada uzmete u obzir mature, dopunsku nastavu, popravne ispite, podjele svjedožbi i svu papirologiju - učitelji službeno u Hrvatskoj imaju između 20 i 30 dana godišnjeg odmora - ovisno o stažu. No odluka o tome koliko će zaista boraviti u školi i kad završi nastava, ipak ovisi o ravnatelju.

Osim u školi, dok predaju, svoj posao rade i kod kuće. Naime, ako uračunate pripremu za sat , kao i ispravljanje ispita službena statistika kaže da njihov radni tjedan traje 39 radnih sati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr