Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar pravosuđa BiH

'Osobe poput Branimira Glavaša ne bi se smjele baviti politikom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je kako se osobe osuđene zbog ratnog zločina poput Branimira Glavaša ne bi smjele baviti politikom što se posebice odnosi na razdoblje u kojemu izdržavaju zatvorsku kaznu.

No, pri tom je istaknuo kako Glavašev slučaj neće dovesti u pitanje postojeći sporazum s Hrvatskom o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima. 'Ni BiH ni Hrvatska nemaju interesa ukinuti ovakav važan sporazum, posebice kada je riječ o izručenju pravomoćno osuđenih osoba', izjavio je Čolak kako ga citira Dnevni avaz.

Čolak je ovime komentirao pisanje nekih medija u Hrvatskoj koji tvrde kako se zbog Glavaševa pokušaja aktivnog sudjelovanja u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj ozbiljno razmišlja o preispitivanju sporazuma po kojemu osuđeni u jednoj državi zatvorsku kaznu mogu izdržavati i u drugoj. Prema medijskim napisima, stajalište je hrvatskih vlasti kako je nedopustivo da netko tko je u zatvoru poput Glavaša može aktivno politički djelovati.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 4 Nakon presude za ratni zločin Stigao mu račun za nabijanje na ku*ac: Pogledajte koliku je kaznu dobio Glavaš Presuda Branimiru Glavašu - 1 Presuda za ratni zločin Obrazloženje presude Glavašu: "Uzeli smo u obzir da je izuzetno zaslužan za obranu grada"

>> Glavaš može biti nositelj liste, ali ne i kandidat

>> Glavašu u zatvoru uručena optužnica iz Beograda

Pri tom se podsjeća na činjenicu da je Fikret Abdić, koji izdržava zatvorsku kaznu u Hrvatskoj zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, potpuno izoliran od svake političke aktivnosti. Ministar Čolak ustvrdio je kako zakoni u BiH jasno propisuju da se osobe osuđene zbog ratnog zločina ne mogu baviti politikom, a činjenicu da je Glavaš u tome ipak uspio opisao je kao 'propust'.

'Ovakvi se propusti ne bi trebali događati', kazao je Čolak, no nije naznačio hoće li, i kakve, mjere biti poduzete. Glavaš je osmogodišnju zatvorsku kaznu u BiH počeo izdržavati u zatvoru u Zenici no naknadno je udovoljeno njegovoj molbi da bude prebačen u zatvor u Mostaru u kojemu je na snazi blaži režim. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene