Aktivisti građanske inicijative "Ne daj se, Cetino!" u ponedjeljak su na prosvjedu uoči tematske sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj će biti riječi o projektu termoelektrane Pruća zatražili da vijećnici donesu odluku o brisanju tog projekta te su najavili kako će, bude li potrebno, fizički spriječiti gradnju.


"Ako se ne budu poštovali naši zahtjevi, blokirat ćemo prometnicu kod Peruće i fizički zabraniti gradilište," rekao je znanstvenik fizičar Mislav Cvitković koji podupire aktivnosti protiv gradnje termoelektrane Peruća.

Vezani članci Slika nije dostupna Sinjani opet prosvjedovali protiv termoelektrane Peruća: "Ovo je mutna igra, ali to neće tako ići" Slika nije dostupna Most deklaracijom pokušava zaustaviti gradnju termoelektrane na Perući

Upozorio je kako su Studiju utjecaja na okoliš u vezi s tom termoelektranom radili isti oni koji su uključeni u projekt.

Organizator prosvjeda Ante Janković izrazio je uvjerenje da će vijećnici Županijske skupštine splitsko-dalmatinske glasati protiv gradnje termoelektrane Peruća.

"Nas podržava više od 60 doktora znanosti koji upozoravaju na ekološku pogubnost termoelektrane Peruća pa ćemo, ako se usvoji Studija o utjecaju na okoliš, zaštitu tražiti na Upravnom sudu u Hrvatskoj i na Međunarodnom sudu u Strasbourgu", rekao je.

Peticiju potpisalo više od 25.000 građana

Dodao je kako je dosad više od 25.000 građana potpisalo peticiju protiv termoelektrane Peruća.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj istaknuo je kako će Mostovi vijećnici na tematskoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije tražiti brisanje projekta termoelektrane Peruća. Zamjerio je vodstvu Županijske skupštine što vijećnicima nije dostavljena dokumentacija za današnju sjednicu i što vijećnici Mosta nisu dobili odgovor na zahtjev da na tematskoj sjednici sudjeluju i znanstvenici koji argumentirano upozoravaju na opasnost projekta termoelektrane Peruća.

"Na taj se način ne ponašaju ni u Sjevernoj Koreji. Ovako se vjerojatno ponašalo u Kerumovoj firmi, dok je bila trgovina" rekao je.

Eklatantnim sukobom interesa i veleizdajom Bulj je ocijenio proglašavanje reverzibilne centrale Vrdovo strateškim projektom prije petnaestak dana te spomenuo da je predsjednica tog povjerenstva ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a projekt je vlasništvo muža ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, što je, kaže, eklatantan sukob interesa.

Sudionici prosvjeda istaknuli su višemetarske transparente s ispisanim porukama protiv gradnje termoelektrane Peruća.

Vis Viva: "Teoretski bi živjeli pet sati manje"

Članica tima tvrtke Vis Viva Bojana Mahmutović, koja je nositelj projekta, poručuje pak kako bi "osobe koje žive na području blizu TE Peruća teoretski živjele 5 sati manje".

(Hina/D.I.)
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju