Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osnovano povjerenstvo za dvoranu 'Gradski vrt'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko Gradsko vijeće je nakon višesatne rasprave većinom glasova odlučilo osnovati višestranačko povjerenstvo kao posebno radno tijelo, sa zadaćom preispitivanja sadašnjeg modela financiranja izgradnje dvorane 'Gradski vrt', odnosno prijedlogom novi način financiranja.

U povjerenstvo su imenovani predstavnici HDSSB-a, HSLS-a, HSS-a, HSU-a, SDP-a i nezavisni vijećnik Ivan Bešlić. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijena dvorane 'Gradski vrt' iznosit će 420 milijuna kuna Slika nije dostupna HSP i HDSSB nastavili nesuglasice oko dvorane

Gradsko vijeće drži neupitnim potrebu za izgradnojm nastavno-športske dvorane 'Gradski vrt', ali tako da ulaganje u gradnju bude prava mjera njezine vrijednosti, vodeći računa o mogućnostima gradskoga proračuna.

Poglavarstvo je na nedavnoj sjednici s dnevnog reda sjednice Vijeća povuklo svoje odluke o izgradnji dvorane po modelu javno-privatnog partnerstva te sklapanju sporazuma s Vladom o sufinanciranju zakupnine za dvorane, smatrajući kako prijedlog ne će dobiti potrebitu potporu vijećnika, ali je na temelju prijašnjeg zahtjeva vladajućeg HDSSB-a i dijela oporbe ipak održana rasprava o tome projektu.

Nakon dugotrajne rasprave dogradonačelnik Gordan Matković sazvao je žurnu sjednicu Poglavarstva te je nakon sjednice izvijestio kako je Poglavarstvo većinom glasova zaključilo da ostaje pri prijašnjim odlukama o izgradnji dvorane, a da se o osnivanju povjerenstva neće očitovati.

Dogradonačelnik i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić iznio je izdvojeno mišljenje po kojem HDSSB-ovi članovi Poglavarstva podupiru zaključke Gradskog vijeća.

Tijekom rasprave predstavnici HDSSB-a i HSP-a ponovili su svoja oprejčna stajališta o izgradnji dvorane. Član Poglavarstva Tone Papić ponovno je odbacio optužbe o navodnoj nedostupnosti projektne dokumentacije vijećnicima, kazavši kako je riječ o projektu koji ne smanjuje gradski kreditni potencijal i ne ugrožava financiranje korisnika proračuna.

Šišljagić je ustvrdio kako je cijena gradnje dvorane po modelu JPP-a od 843 milijuna kuna 'bezobrazno visoka' te ponovio da je HDSSB za uzimanje zajma za gradnju koji bi s kamatama iznosio 320 milijuna kuna. 

>> Đapić podnio neopozivu ostavku

Predstavnici oporbenih stranaka navodili su, uz ostalo, kako nije upitan projekt gradnje dvorane, ali da je upitna njezina cijena po modelu JPP-a, koju je predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan usporedila s polovicom vrijednosti međunarodnoga prometnog koridora 5C.

Nakon gotovo sedmosatne sjednice Gradsko vijeće je bez rasprave prihvatilo jučerašnju neopozivu ostavku predsjednika Gradskog vijeća Branimira Glavaša te donijelo rješenje o njegovu razrješenju s dužnosti zbog podnesene ostavke.

Potpredsjednik Vijeća Ivan Bernatović izvijestio je kako je u tijeku sjednice zaprimio zahtjev 13 vijećnika HDSSB-a, HSLS-a i HSU-u za iskazivanjem nepovjerenja dogradonačelniku Gordanu Matkoviću i ostalim članovima Poglavarstva iz HSP-a te bivšem HDSSB-ovu članu Poglavarstva Željku Lijiću. Najavio je kako će se iduća sjednica Vijeća u svezi s tim zahtjevom održati 12. rujna. 

Na novinarski upit znači li potpora HSLS-ovih vijećnika tome zahtjevu da je već postignut dogovor o osnivanju 'tehničke vlade' predsjednik osječkog HSLS-a Zlatko Benašić odgovorio je niječno, dodavši kako će idućih dana biti prilike za razgovore. Vrijeme će pokazati hoće li biti dogovora ili ćemo ići na nove izbore. Mi smo spremni na sve opcije, i za izbore, ali i da sudjelujemo u nekom obliku gradske uprave, rekao je Benašić. Dodao je kako su na redu dogovori i unutar HSLS-a.

Zamjenik predsjednice HSLS-a i vijećnik Zlatko Kramarić rekao je kako potpisi HSSLS-ovih vijećnika 'za sada ne znače apsolutno ništa', ocijenivši logičnim da, nakon današnje neopozive ostavke bivšeg gradonačelnika Đapića, članovi njegova tima, iz njegove političke opcije, snose političke posljedice takva čina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene