Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osnovano povjerenstvo protiv grafita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb je dobio Povjerenstvo za utvrđivanje i realizaciju programa mjera za sprječavanje uništavanja fasada zgrada grafitima kako bi se 'djelotvorno i sustavno' prevladao velik problem s grafitima, posebice u središtu grada.

U Zagrebu je sve više grafita koji nagrđuju izgled zgrada što utječe i na uređenost četvrti i naselja, kažu u Gradskom poglavarstvu.

Pročitajte i ovo Uvredljivi grafit u Splitu Gotovo svakodnevica FOTO Osvanuli novi uvredljivi grafiti u Splitu: "Naguzio te Puljak... radite samo za svoj interes" U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 7 Prozvana tri političara FOTO U Splitu osvanuli uvredljivi grafiti o Milanoviću i Puljku, brzo su uklonjeni

Također ističu činjenicu da grad na godinu iz proračuna izdvaja više od milijun kuna za čišćenje javnih prostora od grafita. Kad se tome dodaju i troškovi zagrebačke podružnice Gradskoga stambeno-komunalnog gospodarstva te brojnih ustanova, fizičkih i pravnih osoba, ta se svota znatno povećava. 

Sanja Kumpar, predsjednica Vijeća gradske četvrti Centar-Donji grad, je s olakšanjem dočekala početak rada povjerenstva jer su joj se građani nerijetko žalili upravo zbog grafita na pročeljima. 

'Stanari zgrada su znali odvojiti povelike novčane svote, uglavnom uz pomoć zajma i zaloga na vlastitim stanovima, najprije za uređenje pročelja pa onda i za njihovu obnovu nakon pohoda sprejevima', kaže Kumpar. 

'Želimo pokazati da se urbani identitet ne gradi šaranjem po
pročeljima, što je zapravo čisti vandalizam, nego izražavanjem kreativnosti na za to određenim mjestima', rekla je Kumpar i dodala kako Povjerenstvo neće samo povećati kazne za uništavanje pročelja grafitima nego će nastojati preventivno djelovati na mlade sa sprejem u rukama.

'Već smo razgovarali s grafiterima koji su spremni osnovnoškolcima pokazati razliku između grafitera i vandala', rekla je Kumpar i najavila da bi program poduke u zagrebačkim osnovnim školama mogao početi već od sljedeće školske godine u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje i šport.

Zagreb će se, kaže, u uklanjanju problema s grafitima koristiti
iskustvima drugih europskih gradova koji su ih se sasvim riješili, prije svega zbog toga što su uveli visoke novčane kazne za uništavanje pročelja, ali i upornosti u uklanjanju grafita odmah čim se pojave.

Povjerenstvo će, uz ostalo, odrediti prioritetne zone za pojačan nadzor komunalnog redarstva u suradnji s policijom, procijenit će troškove antigrafitne zaštite kad se saniraju i grade novi vrijedni objekti, provest će poučni program i akcije i odrediti mjesta za kreativno izražavanje grafitima.

'Počinjemo odmah raditi i nadamo se dobrim rezultatima', rekla je Sanja Kumpar i dodala da je, osim lijepih i čistih ulica, Zagreb zaslužio i čista pročelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene