Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Episkop dalmatinski:

'Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve je opasno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljena vijest da će se u Zadru osnovati tzv. 'Hrvatska pravoslavna crkva' izazvala je uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u Republici Srpskoj, stoji u priopćenju na stranicama Eparhije dalmatinske. Episkop dalmatinski Fotije priopćenjem se obratio predsjedniku Ivi Josipoviću.

'Poznato je da je HPC formirana 1942.g. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim , jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima,' stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Slika nije dostupna Imenovanje srpske pravoslavne crkve Radikalni Radović novi kosovski episkop

Kažu da je postalo očito da se navedeno udruženje poistovjećuje i povezuje sa ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i tzv. HPC-a koji su imali genocidni program uništenja i istrebljenja nehrvata za vrijeme NDH. S obzirom da su nakon toga ostali mnogobrojni logori postoji strepnja pred mogućnosti ponovnog ostvarenja njihovog programa. U Eparhiji dalmatinskoj su izrazili nadu da se ovo udruženje neće moći registrirati kod nadležnih institucija današnje Hrvatske koja se nalazi pred ulaskom u Europsku uniju. Apeliraju na organe pravne države i nadležna ministarstva da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i vjernike od eventualnih uznemiravanja i napada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene