Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inovacija Končara i Vipneta

Telefon na sunce, vjetar i vodik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliku inovaciju predstavili su Končar i Vipnet.

Osmislili su kako telefonirati pomoću sunca, vjetra i vodika. Napravili su eko baznu stanicu koja se napaja isključivo obnovljivim izvorima energije. To je prva takva stanica u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Nakon samo deset mjeseci rada, stanica je postavljena u Slavoniji, a iz Vipneta se nadaju da će takvih revolucionarnih stanica biti diljem Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće" Slika nije dostupna Dakle moguće je... Za svaku pohvalu: Cijela zemlja 107 sati koristila samo energiju iz obnovljivih izvora!

'Pametni Končarov sustav odlučuje hoće li se stanica napajati s vjetrom, suncem ili gorivim člancima. Što se tiče ekološke prihvatljivosti treba naglasiti da je nusproizvod ovog rješenja voda tako da se radi o kompletnom zelenom rješenju', rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

To znači da se od sada može telefonirati pomoću sunca, vjetra i vodika. Barem u Slavoniji, gdje je prva bazna stanica i smještena. Ovakav proizvod je u potpunosti hrvatski naručio Vipnet, a osmislio Končar Institut. I to samo u deset mjeseci

'Ovdje je zapravo posljedica svega, znači takvog pristupa je očuvanje okoliša. Dakle, mi minimalno diramo u okoliš. Glavna značajka ove stanice jest raspoloživost energije 99,9 posto', dodao je Stjepan Car, predsjednik Uprave Končar Instituta za elektrotehniku.

Većina mobilnih operatera, zbog nepristupačnog područja na kojem se nalazi bazna stanica koristi dizelski generator. 'Korištenje dizelskog generatora-nekakvog rješenja gdje ne postoji elektronaponska mreža je bučno rješenje. Ovo rješenje ne samo što je zeleno nego i tiho', naglasio je Pejković.

U Končaru vjeruju da će ovaj proizvod biti itekako tražen na svjetskom tržištu. 'Ovo je jedan proizvod koji će nam osigurati slično poslovanje ili bolje poslovanje u narednom razdoblju', rekao je Stjepan Car, predsjednik Uprave Končar Instituta. Dok čekaju poslovne ponude, nove bazne stanice ubrzo bi trebale osvanuti i u drugim dijelovima Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene