Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmi dan

Vukovar: Prosvjedi se nastavljaju u Bogdanovcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednom hodnjom stotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i njihovih simpatizera od spomen-obilježja jedanaestorici ubijenih hrvatskih branitelja u Ulici bana Jelačića u Bogdanovcima do mjesnog groblja i spomen-obilježja 59 ubijenih branitelja i civila iz tog sela, u blizini Vukovara, danas se osmi dan prosvjedovalo protiv uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Ratni zapovjednik sela Ivan Matković Lasta pozvao je suseljane da podupru Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u daljnjim aktivnostima.

'Mi smo čuvari Vukovara od kaosa i sve što smo dosad učinili govori da je tako', izjavio je novinarima član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravne poslove Vlado Iljkić.

Istaknuo je kako se od vlasti očekuje 'društveno odgovorno ponašanje' te je ocijenio kako je, povuče li se Stožer s pozicija koje drži, pitanje bi li netko mogao kontrolirati daljnje događaje.

'Ignoriranje Vlade RH da razgovara sa Stožerom strašno radikalizira situaciju u čitavoj Hrvatskoj, napose u Vukovaru, a vladino nepriznavanje Stožera negativno utječe na cijelu situaciju i u tom smislu treba promijeniti svoju politiku', rekao je Iljkić.

Daljnje postavljanje dvojezičnih ploča, kako je rekao, bilo bi 'dolijevanje ulja na vatru', a time bi nestala i nada za razgovor.

Podupro je inicijativu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, najavljenu putem medija, da razgovara sa Stožerom o događajima u Vukovaru. Odbio je navesti razloge zbog kojih počasni građani Vukovara Ivica Vrkić, Vladimir Šeks, Jadranka Kosor i Vesna Škare-Ožbolt nisu, kako je Stožer najavio, u subotu došli u Vukovar i održali konferenciju za novinare.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Stožer: Štitimo Vukovar od kaosa, nećemo odstupiti

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić također je rekao kako s predstavnicima Vlade RH dosad nisu imali nikakvu komunikaciju, za razliku od predsjednika Ive Josipovića, koji će ih 'primiti u svako doba dana, kad god žele'.

Istaknuo je da će Stožer ustrajati u zahtjevima te da će se prosvjedi nastaviti dok se Vukovar ne proglasi mjestom posebnog pijeteta.

Josić je također istaknuo kako Stožer ne izaziva nemire ni sukobe te da nema problema sa srpskom nacionalnom manjinom. 'Njih nitko ne proziva, ovo je isključivo obračun s hrvatskom vladom', rekao je.

Najavio je da će se sljedećih dana prosvjedni skupovi održavati u mjestima oko Vukovara, a nakon današnjega u Bogdanovcima, sutra u 17 sati održat će se prosvjedni skup u Tovarniku.

Sutra u 10 sati u znak prosvjeda u Vukovaru će se crnom tkaninom prekriti poprsja pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i vukovarskog heroja Blage Zadre.

U srijedu u 17 sati prosvjedni skup održat će se u Lovasu, u četvrtak će u kinu u Borovu naselju biti prikazan film iz ciklusa 'Heroji Vukovara', a u petak će se prosvjed održati u Iloku.

Za subotu je najavljen veliki prosvjedni skup u Vukovaru 'Slavonija srcem za Vukovar' na kojem se očekuje nekoliko tisuća ljudi.

Prema Josićevim riječima, daljnje aktivnosti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koordiniraju se na razini države, a u njemu razmišljaju i o mogućnosti raspisivanja referenduma te o velikome prosvjednom skupu u Zagrebu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene