Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka donacija dragocjena

Osma 'Noć tisuću večera': Prikupljan novac za razminiranje Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osma po redu 'Noć tisuću večera' okupila je sinoć hrvatski diplomatski zbor, najjače hrvatske kompanije i političare, sve s ciljem, skupiti što više novca za razminiranje Hrvatske. Država je dosad uložila više od milijardu i pol kuna, ali nedovoljno, svaka je donacija zato dragocjena.

Za stolovima visoko društvo, diplomati, poslovnjaci, političari, javne osobe. Uz dobru hranu, okupio ih je plemenit cilj, razminiranje Hrvatske. Ulaznice za večeru nisu baš jeftine, jedna sedamsto kuna, ali svaka je donacija. 'I ove godine se nadamo prikupiti značajnu količinu novca, još mnogo posla treba napraviti u Hrvatskoj, mislim da su ljudi zaboravili da je Hrvatska pod minama, i sve dok bude potrebno nastavit ćemo podupirati razminiranje', rekao je Arn Willems iz američke gospodarske komore. A podupiru ga od 2001. Noć tisuću večera tada je prvi put organizirala američka gospodarska komora. I do jučer prikupljena su četiri milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna akcija 'Hrvatska bez mina ' Nacionalni park Krka očišćen od mina Slika nije dostupna Minska polja Vlada za razminiranje u proračunu predvidjela manje novca nego lani

Razminirano jedno selo

'Prošle godine temeljem tih novaca koje smo prikupili razminirano je jedno selo u Sisačko-moslavačkoj županiji koje se zove Slana, i tako nadamo se da će i ove godine ta sredstva biti iskorištena na jedak način, da će se bar jedno hrvatsko mjesto razminirati', rekao je Mislav Blažić, donator. Ove godine planirano je razminirati više od 54 četvorna kilometra, pa bi pod minama ostalo još oko 900. Skup posao, samo jedan četvorni metar stoji desetak kuna. 'Jedan kvadratni kilometar, ako ga množite sa deset kuna imate deset milijuna kuna, e sad to kad stavite u odnose proračuna i sredstava koje imamo i koja smo imali do sada, dakle 300 milijuna, nameće se pitanje povećanje sredstava ako budemo pratili ono što smo zacrtali nacionalnom strategijom', kaže Mirko Ivanušić iz HCR-a. Strategija kaže da do 2019. ne smije ostati ni jedna jedina mina, pa će se i plesati još desetak ljeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene