Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kilometri na prodaju

Za klince kojima treba pomoć, spremni su pedalirati od Osijeka do Engleske: "Kad sjednete s njima, kad vas pitaju: 'čiko, hoćete vi za nas ići u London?', dobijete dodatnu želju"

Aktualno Galerija Ivica Lenart, Igor Toman i Udruga Vukovarski leptirići Ivica Lenart, Igor Toman i Udruga Vukovarski leptirići Foto: DNEVNIK.hr Udruga Vukovarski leptirići - 1 Udruga Vukovarski leptirići - 1 Foto: DNEVNIK.hr Udruga Vukovarski leptirići - 2 Udruga Vukovarski leptirići - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Lenart Ivica Lenart Foto: DNEVNIK.hr +0 Igor Toman Galerija 1/5 >>
Kad se ranjive skupine nađu pred granicom, dobri ljudi pronađu način da se ona prijeđe. Dvojica Osječana, koji su biciklom planirala voziti do Engleske na utakmicu s Hrvatskom, odlučili su svoje kilometre prodati, i to u korist malih Vukovaraca koji su se našli u problemu.

Od Osijeka do Londona na biciklu su za Vukovarske leptiriće.

"Mi vozimo određeni broj kilometara, u ovom slučaju 2000 kilometara, sponzori otkupljuju kilometre po nekoj određenoj cijeni i tako se novac gomila", objasnio je Ivica Lenart iz Osijeka.

"Kad sjednete s tom djecom, kad vas pitaju: 'čiko, hoćete vi za nas ići u London?', onda dobijete dodatnu želju, dodatnu motivaciju", dodao je Igor Toman.

Udruga za djecu s poteškoćama u razvoju, prije godinu i pol dana pokrenula je poludnevni boravak. "Tu ručamo, pišemo zadaću", rekao je jedan od korisnika. "Kad je vani kiša, kako je sada, onda igramo društvene igre", dodala je korisnica.

Broje 40 školaraca i predškolaca

Primaju i djecu ranjivih skupina, pa ukupno broji 40 školaraca i predškolaca s kojima radi pet zaposlenih stručnjaka.

"Ja sam pedagog, imamo kolegicu psihologinju, jedna kolegica je stručnjak za skrb, i njegovateljicu i fizioterapeutkinju", rekao je Zoran Narančić.

"Imamo i učenje i relaksaciju, ujedno terapiju i nekih edukativnih radionica. U okviru projekta mi imamo i ekskurzije i izlete", kazala je psihologinja Maja Milidrag.

Natječaj za novi projekt još nije raspisan

No, projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda krajem godine završava. "Bilo bi mi jako žao", otkriva jedan mališan.

Natječaj za novi još nije raspisan pa je njegov nastavak upitan.

"Ja sam spremna i platiti, spremna sam i neku donaciju dati, samo da se ovaj projekt nastavi", kazala je majka Sunčica Vučinović.

"Oni u pauzi idu tu kod logopeda, kod terapeuta, neurofeedback, sve tu na jednom mjestu", objasnila je udomiteljica Natalija Medak.

Udruga je zbog toga pokrenula kampanju. Za još jednu godinu treba im 800 tisuća kuna.

"Djeci pokažemo da imaju podršku, da mogu puno toga, da su vrijedni i onda nakon godinu, dvije kažemo: 'sad je kraj projekta i sve završava'. Našoj djeci s poteškoćama u razvoju treba kontinuitet, treba im stalna podrška", kazala je Viktorija Matin, predsjednica Vukovarskih leptirića.

Osječki humanitarci na put kreću 1. lipnja. Za male Vukovarce vozit će 12 dana i prijeći pet granica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene