U sklopu obilježavanja dana osječkih branitelja, na križanju osječke Vukovarske i Trpimirove ulice, večeras je otkrivena umjetnička instalacija, u spomen na crvenog "fiću", kojeg je 27. lipnja 1991. godine, pregazio tenk tzv. JNA, čime je simbolički označen početak ratnih zbivanja i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu.


Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je kako do 27. lipnja 1991. godine mnogi nisu shvačali što će se dogoditi u Hrvatskoj, a nakon toga dana, te snimaka tog događaja, koje su obišle svijet, svi su shvatili da je počeo rat u Osijeku te snažan napad jugo-armije i četnika.

'U tome nisu uspjeli zahvaljujući svakom hrvatskom vojniku, vatrogascu i svim djelatnicima, koji su ostali na svojim radnim mjestima', rekao je Bubalo. Dodao je kako je crveni 'fićo', kojeg je 1991. godine, pred tenkove JNA postavio Branko Breškić 'simbol svih Osječana, Slavonaca i Hrvata, koji su se borili za Hrvatsku'. Ta instalacija treba biti podsjetnik da se tako nešto više nikad ne ponovi, rekao je.

Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić je rekao kako je crveni 'fićo' simbol pobjede, hrabrosti, žrtve, ali i postojanosti ovoga grada te da ova instalacija podsjeća na sve hrabre ljude, koji su u tome gradu i Hrvatskoj dali živote za domovinu. Dodao je kako 20 godina poslije 'moramo sačuvati dostojanstvo Domovinskog rata, naših branitelja, koje naše pravosuđe, posljednjih godinu-dvije razapinje na križ'.

Pred velikim brojem okupljenih građana umjetničku instalaciju otkrili su župan Šišljagić i gradonačelnik Bubalo. Instalaciji prikazuje tenk ukopan u zemlju, dok 'fićo' gaziti preko tenka i time simbolizirati pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu. Dio umjetničke instalacije, vojni tenk T-55, donacija je Vojnog muzeja Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Obilježavanje dana osječkih branitelja nastavit će se sutra, kada će na lijevoj obali Drave biti otvorena Šetnica hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. (Hina)

Vezani članci Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda Suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem i dalje - rade: "Mogu biti na odjelima gdje se odlučuje o stotinama milijuna kuna" Provjereno: Zdravko Mamić optužuje suce - 2 Pogledajte što je Zdravko Mamić ekipi Provjerenog još prije dvije godine govorio o druženju s osječkim sucima