Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krađe vrijednih relikvija i milodara iz osječkih crkvi toliko su uzele maha da su župnici morali reagirati.


Neki su uveli cjelodnevna dežurstva, a neki su čak pokraj oltara, instalirali protuprovalne alarme. Učestalim krađama milodara iz crkvenih posuda došao je kraj. U kapelici Snježne gospe, crkvenu imovinu štiti alarm.

Vezani članci Vladimir Putin Putin predaje povijesnu ikonu Ruskoj pravoslavnoj crkvi Ilustracija Požar razotkrio strogo čuvanu tajnu: U napuštenoj crkvi pronađena kolekcija starih automobila vrijedna milijune eura

Nije samo novac na meti . Otuđena je i Isusova slika, kip svetog Antuna. Ukradeni su i svijećnjaci s oltara.U borbi s lopovima neki su župnici bili prisiljeni zaključavati vrata između misnih slavlja, a najveću crkvu, osječku katedralu, cijelog dana čuvaju kućepazitelji.

Osječki simbol svakodnevno čuvaju sami župljani. Antonija je jedna od pedesetak volontera.'Dovoljno je da smo prisutni, čim vide na bedž, sve im je jasno', pojasnila je Antonija.

>> VIDEO: Ukrali zvona sa crkve kod Šibenika

Svake godine policija zabilježi oko pet velikih krađa i provala u crkve i župne urede. Kradu čak i namještaj. 'Zna se odnijeti koja stolica, ukradi i stol, neki čak doručkuju ili jedu u crkvi', kaže velečasni Adam Bernatović župnik Župe sv. Petra i Pavla.

Čuvari se zato izmjenjuju svakih sat vremena ,od zore do jutra. Osim što paze na 'dugoprstiće', na usluzi su i vjernicima. 'Bitno je da su oni sa svojom crkvom, ujedno su i na raspolaganju posjetiteljima, a i pripazit će na ono što crkva ima kao svoje dobro', dodao je velečasni Bernatović. Lopovi su ,stoga,manje hrabri u posljednje vrijeme. Videonadzor ,kažu župnici, nije potreban , jer , uz  pazitelje, i  'onaj gore' sve vidi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju