Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morali reagirati

Osijek: Crkva morala uvesti alarm kako bi stala na kraj lopovima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krađe vrijednih relikvija i milodara iz osječkih crkvi toliko su uzele maha da su župnici morali reagirati.

Neki su uveli cjelodnevna dežurstva, a neki su čak pokraj oltara, instalirali protuprovalne alarme. Učestalim krađama milodara iz crkvenih posuda došao je kraj. U kapelici Snježne gospe, crkvenu imovinu štiti alarm.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Ukradeni pozlaćeni dijelovi relikvije UHITILI GA Muškarac provalio u zadarsku crkvu i ukrao pozlaćene dijelove relikvije: Sakrio ih na nevjerojatno mjesto

Nije samo novac na meti . Otuđena je i Isusova slika, kip svetog Antuna. Ukradeni su i svijećnjaci s oltara.U borbi s lopovima neki su župnici bili prisiljeni zaključavati vrata između misnih slavlja, a najveću crkvu, osječku katedralu, cijelog dana čuvaju kućepazitelji.

Osječki simbol svakodnevno čuvaju sami župljani. Antonija je jedna od pedesetak volontera.'Dovoljno je da smo prisutni, čim vide na bedž, sve im je jasno', pojasnila je Antonija.

>> VIDEO: Ukrali zvona sa crkve kod Šibenika

Svake godine policija zabilježi oko pet velikih krađa i provala u crkve i župne urede. Kradu čak i namještaj. 'Zna se odnijeti koja stolica, ukradi i stol, neki čak doručkuju ili jedu u crkvi', kaže velečasni Adam Bernatović župnik Župe sv. Petra i Pavla.

Čuvari se zato izmjenjuju svakih sat vremena ,od zore do jutra. Osim što paze na 'dugoprstiće', na usluzi su i vjernicima. 'Bitno je da su oni sa svojom crkvom, ujedno su i na raspolaganju posjetiteljima, a i pripazit će na ono što crkva ima kao svoje dobro', dodao je velečasni Bernatović. Lopovi su ,stoga,manje hrabri u posljednje vrijeme. Videonadzor ,kažu župnici, nije potreban , jer , uz  pazitelje, i  'onaj gore' sve vidi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene