Orkansko jugo u ponedjeljak poslijepodne maksimalno je ojačalo i izazvalo probleme duž cijele obale

Galerija


Na području Šibenika i okolice olujno jugo u ponedjeljak je izazvalo nestanak struje, a zbog oborenih stabala na prometnice službe su intervenirale čak 27 puta. Posla su imali i vatrogasci i Hrvatske ceste, piše ŠibenikIN.

Vezani članci Pijavica u Umagu? (Foto: Samanta Bose/IstraMet) Olujno jugo pustošilo Jadranom: Udari vjetra preko 100 km/h, rive opet poplavile, u Umagu pijavica Olujno jugo u Splitu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 1 Nezapamćeno jugo obaralo rekorde: Pogledajte koliki je bio najveći val dosad izmjeren na Jadranu

Zabilježeno je i devet požara na stupovima električne mreže, bilo je problema s opskrbom električnom energijom, no većina kvarova uspješno je uklonjena, osim na području Rogoznice, gdje se normalizacija očekuje tijekom jutra. Šibenik je u ponedjeljak oko 18 sati otprilike pola sata bio u mraku, a građani su dojavili i desetak detonacija u elektronaponskom postrojenju Bilice.

Na trafostanici u Tisnom u 18:46 sati dojavljen je požar. Općina Tisno održala je sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje te je izdano hitno upozorenje zbog opasnosti po ljudske živote. 

U Istri građani službe alarmirali više od 200 puta

Problema je bilo i na području Istre, gdje je Županijski centar 112 tijekom ponedjeljka zaprimio više od 200 poziva građana. Dijelovi područja Pazina, Poreča, Pule i Buja još su bez električne energije, dok je u drugim mjestima opskrba električnom energijom nastavljena. Vatrogasci, HEP, komunalne službe otklanjale su posljedice nevremena koje je otkridalo krovove s objekata, rušilo stabla te plavilo podrume. Dobra je vijest da, unatoč razornom nevremenu nije bilo ozlijeđenih, piše Glas Istre.

U poslijepodnevnim satima zaprimljena je i dojava građana o dvojici surfera kojima je razorno jugo potrgalo jedra na daskama te ih odnijelo prema otvorenom moru. Jedan od njih sam je uspio doplivati do obale, dok je za drugim potraga nastavljena u utorak ujutro.

Jugo podiglo more, poplavilo Rijeku, Hvar, Krk...

Jugo je na dijelovima Jadrana podiglo i razinu mora pa je u Rijeci poplavilo Rivu i ulice oko gradske tržnice.

Jako jugo podiglo more u Rijeci (Goran Kovačić/PIXSELL) - 5
Jako jugo podiglo more u Rijeci (Goran Kovačić/PIXSELL) - 6

Poplavljena su bila i neka mjesta na otoku Krku. More se podiglo na cijelom Jadranu, no u ponedjeljak oko 23 sata naglo se podiglo na otoku Hvaru, gdje je u samom Hvaru prelaskom juga u lebić more poplavilo rivu, piše Dalmacija Danas.

U Opatiji je jugo na Novoj cesti oborilo stablo, zbog čega je promet gradom bio blokiran, piše portal Fiuman.