Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizatori prvog splitskog Gay Pridea, na kojem su danas izbili izgredi, najavili su pokretanje postupaka protiv tijela državne vlasti i izgrednika te su zatražili ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.


Javno okupljanje je prekinuto u nasilju. Ruta kojom je trebala proći povorka nije osigurana, a nasilnicima je dopušteno da bacaju eksplozivna sredstva, bengalke, molotovljeve koktele, te kamenje, pepeljare i ostale objekte tijekom povorke i na Rivi, navode, među ostalim, u priopćenju udruge Kontra, Iskorak i Domine.

Organizatori tvrde da mjesto okupljanja nije bilo osigurano i da je prije izlaska na Rivu u Marmonotovoj ulici dopušteno velikom broju izgrednika da potpuno suze prolaz povorke, a da je 'policija pritom nagovarala sudionike parade da prođu' iako su bili zasipani kamenjem i drugim predmetima.

Najavili su da će o svemu izvijestiti međunarodne institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Vezani članci Bojan Ivošević i Ivica Puljak Nije konstituirano splitsko Gradsko vijeće, gradonačelnik Puljak nastavlja razgovore: "Treba još malo vremena" Policijske lisice, ilustracija Napad u Splitu: Policajca tijekom intervencije zbog nasilja u obitelji ugrizao pit bull, 28-godišnji vlasnik uhićenČelnici splitsko-dalmatinske policije izvijestili su večeras da je policija dobro odradila posao, upozorivši da je u postupanjima morala biti iznimno oprezna jer su među prosvjednicima protiv parade bile i žene s djecom, starci, ali i mnogobrojni stranci od kojih su neki samovoljno ušli u povorku

Policija je najavila da će idućih dana pregledati snimke povorke i procesuirati sve izgrednike. Zbog izazivanja izgreda u kojima je ozlijeđeno osam osoba policija je danas uhitila 137 osoba od kojih 25 maloljetnika. (Hina)