Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili tužbe protiv državnih tijela

Organizatori splitskog Pridea traže ostavku Karamarka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizatori prvog splitskog Gay Pridea, na kojem su danas izbili izgredi, najavili su pokretanje postupaka protiv tijela državne vlasti i izgrednika te su zatražili ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Javno okupljanje je prekinuto u nasilju. Ruta kojom je trebala proći povorka nije osigurana, a nasilnicima je dopušteno da bacaju eksplozivna sredstva, bengalke, molotovljeve koktele, te kamenje, pepeljare i ostale objekte tijekom povorke i na Rivi, navode, među ostalim, u priopćenju udruge Kontra, Iskorak i Domine.

Organizatori tvrde da mjesto okupljanja nije bilo osigurano i da je prije izlaska na Rivu u Marmonotovoj ulici dopušteno velikom broju izgrednika da potpuno suze prolaz povorke, a da je 'policija pritom nagovarala sudionike parade da prođu' iako su bili zasipani kamenjem i drugim predmetima.

Najavili su da će o svemu izvijestiti međunarodne institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih



Čelnici splitsko-dalmatinske policije izvijestili su večeras da je policija dobro odradila posao, upozorivši da je u postupanjima morala biti iznimno oprezna jer su među prosvjednicima protiv parade bile i žene s djecom, starci, ali i mnogobrojni stranci od kojih su neki samovoljno ušli u povorku

Policija je najavila da će idućih dana pregledati snimke povorke i procesuirati sve izgrednike. Zbog izazivanja izgreda u kojima je ozlijeđeno osam osoba policija je danas uhitila 137 osoba od kojih 25 maloljetnika. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene