Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što im kod nas smeta?

NIŠTA NIJE BANALNO Bugarska je zaslužila ući u Schengen?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viktor Orban danas je usred Slovenije kritizirao Hrvatsku.

Mađarskom premijeru Viktoru Orbanu kod Hrvatske smeta jedan naoko banalan razlog. Banalan samo naoko jer u ovom slučaju ništa nije banalno. Rekao je da Austrija i Hrvatska nisu bili fer u trenutku kad je Mađarska podigla žicu te da nisu poštovale odluku mađarskog naroda i mađarske vlade da oni ne žele prolaz izbjeglica kroz svoju zemlju, da ne žele živjeti s ljudima koji nisu kršćani, a da je to njihovo pravo koje Hrvatska i Austrija nisu poštovale, za razliku od Hrvatske, Slovenije i Njemačke koje su, kaže, to poštovale i prema mađarskoj su se, po njegovom viđenju, odnosile s poštovanjem.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Kad bismo vraćali stvar nekoliko mjesecu unatrag, recimo, na dan sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je sazvala osobno predsjednica Republike, mogli bismo doista u sklopu ove nezgodne priče govoriti do sutra ujutro, ali vremena nema, pa ćemo reći da je slovenski premijer Miro Cerar rekao da su oni digli žicu da zaštite svoje građane i njihovu imovinu, da se ne bi u Sloveniji dogodili neki incidenti zbog toga što su im izbjeglice slane nenajavljeno u velikom broju i često u zapuštenom stanju. On nije spomenuo riječ 'Hrvatska' ali sasvim je jasno da se to odnosi na Hrvatsku. Pohvalio se i da je prihvaćen njegov prijedlog koji se sastoji od dvije razine.

Prva razina nam je dobro poznata - zaštita granice s Grčkom. Obalna straža, Frontex... Sigurnosne zajedničke snage nije spominjao. Druga razina tog prijedloga bi bila da se stavi ograda na makedonsko-grčko-bugarsku granicu s time da je Viktor Orban naglasio da Bugarska zaslužila ući u Schengen, da je pokazala da dobro štiti Schengen. Svi znamo da Bugarska nije niti imala veliki priljev izbjeglica, a oni koji su zalutali tamo nisu dobro prošli od strane policije. To je i talijanska televizija snimila, emitirano je diljem svijeta, svi smo to vidjeli i nije to neka tajna.

Žilet žice ostaju na granicama, i o ne samo između Hrvatske i Mađarska, odnosno Hrvatske i Slovenije, nego i unutar Schengena. Ono pošto je Cerar rekao, i tu je u pravu, jest da je Unija prespora u pronalaženju zajedničkog rješenja da bi se riješila izbjeglička kriza i kako bi se prije svega implementirao sporazum s Turskom.

Međutim, nitko ne govori danas da određene zemlje članice, među kojima i Mađarska, ne želi financijski participirati u 3 milijarde eura koje je Unija obećala Turskoj kako bi se dolje prihvatili izbjegli, kako bi taj transport bio kontroliran, kako bi se osigurali i registrirali, kako bi se učinilo sve da se zaštiti Schengen.

Ovo je priča koja ima puno razina, prije svega jednu humanitarnu, sigurnosnu i geostratešku razinu. Potrebna je fundamentalna priča unutar EU koju još nismo vidjeli.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene