Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pripremilo je optužnicu protiv skupine hrvatskih generala iz BiH i tereti ih za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području Hercegovine, tvrdi mostarski "Dnevni list".


Pozivajući se na izvore bliske Tužiteljstvu BiH list navodi kako bi uskoro trebala biti objavljena optužnica protiv osam umirovljenih generala Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su tijekom rata u BiH obnašali zapovjedne dužnosti u postrojbama HVO-a.

Vezani članci Migranti, ilustracija Hrvatski državljanin optužen za krijumčarenje ilegalnih migranata u BiH Slika nije dostupna Grabar-Kitarović: Nedopustivo je da nam ministar obrane ne može u susjednu državu

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić nije želio komentirati ove navode.

"Nemamo komentara na te tvrdnje", kazao je Grubešić.

Na vrhu popisa budućih optuženika navodno su generali Nedjeljko Obradović, ratni zapovjednik brigade HVO "Knez Domagoj" te Dragan Čurčić koji je u ratu bio zapovjednikom brigade "Ludvig Pavlović" a nakon rata obnašao je dužnost dozapovjednika Vojske Federacije BiH.

Čurčiću se već jednom sudilo pred Sudom BiH i to u procesu poznatom pod nazivom "hrvatska samouprava" u kojemu je Ante Jelavić kao prvooptuženi nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

Čurčić je tada oslobođen optužbi koje su ga teretile za podrivanje vojne i obrambene moći Federacije BiH.

Nova optužnica navodno se odnosi na zločine nad Bošnjacima u Čapljini i Stocu koje je istraživao i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).