Gotovo dvije i pol godine češljanja tužiteljstva i policije po papirima u aferi Agrokor dovelo je do prvih optužnica. Zbog mjeničnog poslovanja osumnjičeno je 13 velikih dobavljača koncerna Ivice Todorića. On sam je bez optužnice.

Galerija


Za velike dobavljače Agrokora neugodno iznenađenje. Županijsko državno odvjetništvo ne spominje imena 13 tvrtki niti imena 29 osoba protiv kojih su podignute optužnice. Neslužbeno riječ je o tvrtkama dobavljača. U optužnici nema ni Ivice Todorića, ni Agrokorovih tvrtki ili direktora niti faktoring društava.

Vezani članci Tomislav Viktor Basa, osumnjičen za ubojstvo Ibrahima Dedića, priveden na ispitivanje - 8 Optužen Tomislav Viktor Basa zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića Hashim Thaci Haaški tužitelj podnio optužnicu protiv kosovskog predsjednika Hashima Thacija zbog ratnih zločina krajem 90-ih

Obrane osumnjičenih kažu - u poslu s mjenicama bile su i Agrokorove tvrtke i banke. "Paradoks cijele ove priče je da su optuženi ljudi čija su trgovačka društva bila zapravo jedina oštećena u cijelom tom pravnom poslu", rekao je odvjetnik Ljubo Pavasović.

Dobavljače se tereti da su tijekom sedam godina potpisali više od 3 tisuće mjenica raznih Agrokorovih tvrtki, lažno prikazane kao da su izdane za vrijednost primljene u robi, dobavljači su bili zajmoprimci, a Agrokorove tvrtke zajmodavci.

"Oni nisu niti optuženi da su pribavili nekom korist ili da su nekome nanijeli štetu. To su u stvari direktori koji su potpisivali tu dokumentaciju zato da bi ta trgovačka društva dobavljači Agrokora dobili posao s Agrokorom, u stvari da bi mogli svoju robu plasirati preko Agrokorovih firmi i oni nisu imali za to nikakav interes'', kaže odvjetnik Igor Cišper.

"Mislim da, barem se nadam, da bi državno odvjetništvo u jednoj kasnijoj fazi postupka moralo obuhvatiti i one koji su financiranje osmislili, banke su inicirale takav način prikrivenog financiranja Agrokora'', dodaje Pavasović.

Da se češlja mjenično poslovanje ne samo 13 nego 50-ak dobavljača prije pola godine objavio je Dnevnik Nove TV za koji je prvi put o toj temi progovorila Marica Vidaković, predstavnica dobavljača u vjerovničkom vijeću.

"Nema lažne dokumentacije nema prikrivenog financiranja - sve financiranje je bilo javno obznanjeno u poslovnim knjigama dobavljača nema ništa netransparentno", kazala je Marica Vidaković u ožujku ove godine.

Financijski stručnjak Andrej Grubišić se pita tko je tu oštećena strana i ima li je: "Ja bih bio sklon razmišljanju da su svi koji su sudjelovali u tom procesu radi ekonomskog interesa znali o čemu se radi, imali su u tome razumnu ekonomsku korist i bilo bi teško reći da je tu netko prevaren.''

A samo dan prije podizanja optužnica dobavljači su se pobunili protiv ugovora o refinanciranju rollup kredita Fortenova grupe. Strahuju da im se neće isplatiti granični dug prema nagodbi. Danas i u Fortenovi i dobavljači šute.

Dvije godine nakon velike akcije uhićenja, predaje Ivice Todorića Hrvatskoj, velikog vještačenja za koje je potrošeno i 5 milijuna kuna darovanih od Vlade - protiv bivšeg vlasnika carstva Agrokor optužnice još nema. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr