Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optužnica protiv Vučurevića zbog granatiranja Dubrovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Navodeći samo inicijale, Državno odvjetništvo RH na svojoj je internetskoj stranici objavilo da je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu protiv državljanina Bosne i Hercegovine B. V. (1936.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u stjecaju s kaznenim djelom uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Kao predsjednik Skupštine općine Trebinje, predsjednik Srpske autonomne oblasti Hercegovine, predsjednik kriznog štaba i ratnog štaba općine Trebinje te predsjednik ratnog predsjedništva općine Trebinje, okrivljenik je tijekom 1991. pa do 29. listopada 1995., djelujući individualno i u suradnji sa Radovanom Karadžićem, planirao, poticao, naložio i na drugi način pomogao u provođenju ideje stvaranja tzv. velike Srbije na području bivše Jugoslavije okupacijom i pripajanjem dijelova teritorija Republike Hrvatske i protjerivanjem hrvatskog stanovništva.

Vučurevića se tereti da je u rujnu 1991. na području općine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne obrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA, koje su 1. listopada 1991. s područja Hercegovine i Crne Gore napale Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je u rujnu 1991. na području općine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne obrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA, koje su 1. listopada 1991. sa područja Hercegovine i Crne Gore napale Republiku Hrvatsku.

Te su jedinice do 26. listopada 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, a grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi.

U napadima su postupali protivno odredbama međunarodnih konvencija, odnosno namjerno i bezobzirno granatirali civilne objekte i spomenike kulture pri čemu je poginuo 91 civil, a 200 civila je ranjeno dok su u okupiranim mjestima uništavali, palili i pljačkali gospodarske objekte i imovinu civila a ljude vodili u logore Morinje i Bileća.

Uz to, bezobzirno su granatirali povijesne jezgre Starog grada, spomenik nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a, nanoseći golemu štetu spomenicima kulture unutar zidina.

Nakon 26. listopada 1992., odnosno povlačenja JNA s okupiranog područja, imajući potpunu kontrolu i vlast nad oružanim snagama tzv. SAO Istočna Hercegovina, okrivljeni B. V. je zajedno sa zapovjednim kadrom Hercegovačkog korpusa naredio da se nastavi granatiranje Dubrovnika, gospodarskih i civilnih objekata sve do 29. listopada 1995., pri čemu je ubijeno sedmero civila a jedanaestero ih je teško ranjeno te je nanesena materijalna šteta, kaže se u priopćenju Državnog odvjetništva.

Dubrovčani zadovoljni zbog optužnice

Podizanje optužnice protiv Božidara Vučurevića danas je izazvalo veliko zanimanje među Dubrovčanima te brojne komentare.

Ratni gradonačelnik Dubrovnika, Petar Poljanić, kazao je kako je konačno ova optužnica podignuta, kako je prošlo jako puno vremena te da je Vučurević 17 godina mirno živio.

'Zločini koje je počinio, budući je bio dio kreatora napada na Dubrovnik i okolicu, ogromni su i ako se uspije da ovom optužbom Vučurević dođe pred lice pravde bit će to pošteno', naglasio je Poljanić.

Direktor županijske Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić tijekom 1991. godine je kao pripadnik Hrvatske vojske bio 2,5 mjeseca zatočen u crnogorskom logoru Morinj. Komentirajući optužnicu protiv Vučurevića istaknuo je kako mu nije jasno zašto se toliko dugo čekalo (s optužnicom) jer je svima jasno što se dogodilo u Dubrovniku 1991. godine i tko je odgovoran za zlo koje se dogodilo, a među njima je jedan od vodećih Božidar Vučurević.

Voditelj pregovaračkog tima u tom razdoblju Domovinskog rata s agresorskom (nekadašnjom) Jugoslavenskom armijom, Nikola Obuljen, kazao je kako bi se držao one narodne 'bolje ikad nego nikad'.

'Drago mi je bilo čuti tu vijest jer je Božidar Vučurević bio jedan od inicijatora i glavnih ljudi u agresiji na Dubrovnik, a bio je itekako aktivan u onom dijelu BiH koji se danas zove Republike Srpska u poticanju i organizaciji svega onoga što je bilo vezano uz napad na Dubrovnik'.

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica kazala je kako vjeruje da će pravosuđe odraditi posao i pravda biti zadovoljena, te da će stanovnici Dubrovnika i njegove okolice doživjeti barem malu zadovoljštinu za ono što se tada događalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene