Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv direktora splitske tvrtke Tekstil Uzor Marka Tomića i predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke Bruna Orešara.


Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv direktora splitske tvrtke Tekstil Uzor Marka Tomića i predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke Bruna Orešara tereteći ih da su 2009. oštetili Uzor za milijun kuna, a 2008. Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva za 1,2 milijuna kuna.

U priopćenju objavljenom danas na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH ne navode se imena okrivljenih niti imena tvrtke, a mediji navode da je prvookrivljeni direktor splitske tvrtke Tekstil Uzor Marko Tomić, a drugookrivljeni predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke Bruno Orešar.

Marka Tomića optužnica tereti da je 17. listopada 2009. godine, na nagovor i traženje Bruna Orešara kao predsjednika nadzornog odbora Uzora, dao nalog da se milijun kuna od prodaje poslovnog prostora u vlasništvu Uzora ne uplati na račun Uzora, već da se mjenica u navedenom iznosu, u nakani stjecanja protupravne imovinske koristi trgovačkom društvu iz Zagreba, indosira tom trgovačkom društvu. Mediji navode da je zagrebačko društvo tvrtka Musculi.

Vezani članci Optužnice - 2 Uskok optužio četiri bivša ministra za udruženi pothvat: Dnevnik Nove TV donosi detalje Darko Horvat, Josip Aladrović, Boris Milošević, Tomislav Tolušić Podignuta optužnica protiv bivših ministara Horvata, Aladrovića i Tolušića te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića

>> Stečajna upraviteljica Jadrankamena: 'Budem li trebala zaštitu specijalaca, odlazim!'

Tomića se tereti i da je od 22. prosinca do 31. prosinca 2008. godine, u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi tvrtki Uzor, nenamjenski uložio oko 1,2 milijuna kuna od bespovratnih sredstava koja je ta tvrtka dobila za poticaj proizvodnje od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva čime je oštetio Ministarstvo za taj iznos.

U optužnici se naime navodi da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva splitskoj tvrtki dodijelilo bespovratnih 1.508.171,94 kuna za poticanje proizvodnje, razvoja robnih marki, razvoja distribucije te obrazovanja i osposobljavanja kadrova u proizvodnji tekstila, odjeće, kože i sličnih proizvoda, ali je direktor 1.287.691,94 kn uložio za tekuće poslovanje društva, a ne za namjenu za koju su sredstva odobrena.

U priopćenju se također navodi da je preostala dokumentacija o dokaznim radnjama ustupljena Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja o nezakonitostima u poslovanju društava povezanih s predsjednikom nadzornog odbora trgovačkog društva iz Splita (odnosno društava povezanih s Brunom Orešarom), te da Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nastavljaju i postupati u navedenim predmetima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju