Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Keller prisvojio i pokućstvo

Optužnica protiv bivšega hrvatskoga glavnog konzula u Australiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv bivšega hrvatskoga glavnog konzula u Australiji Goroslava Kellera (64) podignuta je optužnica zato što je nakon isteka mandata navodno prisvojio službenu dokumentaciju te pokućstvo i opremu konzulata, vrijedne više od 73.000 kuna, i sve to pokušao prikriti krivotvorenim ispravama.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo bivšeg je diplomata optužilo za pronevjeru, krivotvorenje službene isprave i uništavanje ili prikrivanje arhivske građe. Naime, u prosincu 2008., dva tjedna prije kraja dužnosti glavnog konzula u Australiji, Keller je, tvrdi tužiteljstvo, prilikom selidbe u Hrvatsku prebacio u Hrvatsku i dio pokućstva i opreme konzulata u Sydneyu bez potrebnih ovlasti i suprotno izričitoj uputi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istine i mitovi Kako se doista živi u visokoj politici? Slika nije dostupna Ljudi bliski vlasti Tko su novi hrvatski veleposlanici i gdje idu?

Kako bi to prikrio, navodno je u zapisnik o primopredaji kapitalne imovine i novca konzulata, koji je potpisao kao član stručnoga povjerenstva za primopredaju, naznačio da je spomenuto pokućstvo premjestio u nove prostorije namijenjene novoj rezidenciji glavnog konzula.

Osim toga, optužen je da je u prisvojeno pokućstvo i opremu, bez ovlasti i izvještavanja mjerodavnih tijela, spremio bilješke, note, izvješća, dopise, pisane planove i drugu pisanu dokumentaciju glavnog konzulata. Tu je dokumentaciju policija naknadno kod njega pronašla i zaplijenila.

Bivšemu hrvatskom glavnom konzulu u Australiji, koji je na toj dužnosti proveo šest godina, sudit će se na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene