Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelji stradalih vatrogasaca

'Kakav novac, nisam ga mogao ni pogledati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Nova TV 16. listopada, 2007. godine objavila fotografije s Kornata koje tragediju stradalih vatrogasaca prikazuju u drugom svijetlu, one su jučer ponovno aktualizirane u medijima. Putem tih istih fotografija, njihove obitelji tragaju za istinom. Obitelji s kojima smo razgovarali sigurne su da se prava istina o uzrocima tragedije i dalje krije.

Igor Marinović živi od uspomena. Osim na obiteljskim svog Ivana nažalost vidi na još nekim slikama. Na onima koje su mjesecima stajale u ladici i koje nije mogao pogledati. U sebi je uspio zatomiti tugu. Suočio se s najstrašnijim prizorima svoga života. 'Godinu dana se nisam mogao s tim suočiti, sada me gura želja za istinom', kaže Igor. Noćima pregledava materijale, analizira fotografije i neke mu se stvari jednostavno ne poklapaju. Nakon tragedije najteže su obiteljima pale optužbe, kako nakon dobivene milijunske odštete, sve slabije tragaju za istinom. 'Optužili su nas da smo nakon što smo dobili mijunsku odštetu odustali od borbe za istinu o smrti svoje djece. Javno ću sada reći, od države sam dobio 200 tisuća kuna i pitam vas bi li itko prodao dijete za takav novac', kaže Igor Marinović, otac na Kornatu stradalog 32-godišnjeg vatrogasca Ivana.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Traje očevid Tragedija u Varaždinu: Utopio se muškarac na kupalištu Dražen Slavica, bivši vatrogasni zapovjednik Potresno svjedočanstvo Dražen Slavica tuži državu zbog pravne kalvarije koju je prošao nakon kornatske tragedije: "15 godina sam na stupu srama. DORH mi je uništio život"

Ponovno objavljivanje fotografija u medijima pokrenule su obitelji stradalih gasitelja ogorčene, kako kažu, zataškavanjima i obustavom postupka protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Slavice. Kada je Nova TV prije više od godinu i pol dana objavila sporne fotografije MUP i Ministarstvo obrane demantiralo je svaku mogućnost da su tijela premještana.

Joško Klarić, otac stradalog 33-godišnjeg Duje Klarića, kaže kako fotografije posjeduju već mjesecima, te kako im ih je netko anonimno poslao poštom. Zgrožen je pričama o milijunskoj odšteti. 'Nisam te novce mogao ni pogledati, kakvi milijuni, radi se o nekih dvjesto tisuća kuna', kaže Klarić. Obitelji samo žele da netko odgovara za smrt njihove djece. O visini kazne uopće ne žele razgovarati, jer ona nikada neće odgovarati njihovoj tuzi koja nikada neće nestati. Žele da fotografije ponovno netko pregleda i da im objasni kada su one snimljene. I što se nakon toga događalo.

'Nikada ne bih s njima izlazio u javnost putem medija, ali sada više ne vidimo izlaza obzirom na tijek istrage i obustavu postupka. Nikoga ne želim prozivati, niti optuživati, ali želim da mi netko odgovori na pitanje tko je snimio tu fotografiju na kojoj se jasno vidi da su momci mogli biti spašeni na vrijeme. Ili barem da tragedija ne bi bila toliko velika, da je netko postupio na ispravan način. Meni ova fotografija govori o tome da je netko njih našao prije mene', kaže Joško Klarić. Prema teorijama koje proizlaze iz tih fotografija, tvrde obitelji stradalih vatrogasaca, tijela trojice gasitelja uklonjena su s Kornata prije očevida, a potom vojnim helikopterom vraćena na mjesto tragedije. Priču o tome objavio je i Dnevnik.hr u listopadu 2007. godine zajedno s fotografijama.

Obitelji stradalih vatrogasaca strahuju kako će i ovoga puta ostati bez odgovora te kako prava istina nikada neće izaći na vidjelo. 'Meni je sada sve sumnjivo. Ova mi je fotografija rekla puno toga, a najviše me muči što ne znam i ne mogu dobiti odgovor na pitanje tko ju je snimio. Netko tko ne zna uvjete u kojima je snimljena fotografija ne može puno reći, ali meni je ova fotografija rekla sve. Naša su djeca gorjela dva puta! A kako je do toga došlo trebala bi odgovoriti istraga', rekao je Joško Klarić za Dnevnik.hr.

I struka tvrdi da je bilo ozbiljnih propusta

Gotovo dvije godine nakon tragedije na Kornatima još uvijek se analizira što se ustvari dogodilo. Vatrogasni sindikalci tvrde da je na Kornatima zabilježeno 70 nepravilnosti i do sada, kako kažu, nitko nije reagirao. Iz šokantnih fotografija, objavljenima u Dnevniku Nove TV prije više od godinu i pol dana, vidi se kako su ozlijeđeni vatrogasci bili na različitim mjestima od onih na kojima su ih na kraju pronašli te s različitim stupnjevima opeklina. Znači li to da je netko micao tijela te da službena verzija priče o prirodnom fenomenu izgaranja plinske smjese nije istinita - još uvijek nema odgovora. Zbog potpuno izgorenog raslinja oko ozlijeđenih vatrogasaca mnogi već strahuju da su kornatski heroji dva puta gorjeli.

Te kobne noći, 30. kolovoza 2007. godine, 13 vatrogasaca poslano je gasiti goli kornatski kamenjar. U svega nekoliko sekundi vatra im je zahvatila cijelo tijelo. Opečeni su vatrogasci, jedan po jedan, stizali su u zagrebačke bolnice. Preživio je samo Frane Lučić. Najmlađem je poginulom bilo 17 godina. 'Državne institucije jednostavno ne rade svoj posao. Je li korumpirano ili nije neka netko drugi prosudi. Mislim da bi se inspektori zaštite od požara i policija trebali pozabaviti tim točkama i naći krivce, početne krivce vezane uz kornatsku tragediju', kaže Mladen Magdić iz Sindikata profesionalnih vatrogasaca.

Slavica očekuje ispriku

Bivši šef šibenskih vatrogasaca Dražen Slavica oslobođen je svih optužbi. Iako ga se teretilo da je na požarište poslao maloljetnike, ročnika, vatrogasce koji nisu bili obučeni ni opremljeni za gašenje požara te da nije poslao kanader i pozvao pomoć - šibenski sud obustavio je postupak. Državno odvjetništvo uložilo je žalbu, a sada je na potezu Vrhovni sud. No, Slavica ipak očekuje ispriku, od početka tvrdeći da nije kriv. Iako je nakon kornatske tragedije Vlada sama zaključila da nešto sa zakonom o vatrogastvu nije u redu, sindikati su predložili načela. No, zakon je, kaže Magdić još uvijek isti. Kao i stanje na terenu.

'U zadarskoj županiji neka vozila još uvijek nisu registrirana, vatrogasna. Znači, inspektori ne rade svoj posao. U krapinsko-zagorskoj županiji postavljen je zapovjednik bez srednje stručne spreme, načelnik vatrogasne zajednice dođe na veliki skup i javno kaže da se ne treba poštivati zakon o vatrogastvu', nabraja nezadovoljan Magdić. I dok se problemi u vatrogastvu ne počnu sankcionirati, prava istina o kornatskoj tragediji još uvijek se pokušava rasvijetliti. Na ključna pitanja poput onih tko je pripadnike elitne vojne postrojbe ovlastio da tu noć idu na Kornate, što su tamo radili i do kakvih su saznanja došli, još uvijek nema odgovora. Audio-zapis razgovora unutar pilotske kabine vojnog helikoptera nepovratno je izbrisan. Zapisano je ostalo samo da je 12 mladih ljudi nestalo u trenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene