Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oprez u podrumu za vrijeme vrenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dok traje vrenje - u podrumu oprez!', upozorenje je koje je ljubiteljima mošta, ali ne samo njima, objavila Policijska uprava varaždinska.

Iz te policijske uprave podsjećaju na tragičan događaj kada su se prije dvije godine u podrumu na ludbreškom području dvije osobe otrovale ugljičnim dioksidom.

Pročitajte i ovo Bunker u podrumu Iznenadila se Jezivo otkriće u podrumu bakine kuće: "Pogledajte što sam pronašla iza tajnih vrata" Slika nije dostupna Budite oprezni Jeste li spremni na temperature više i od 40 stupnjeva?!

Lani na varaždinskom području nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, a kako bi tako bilo i ove godine policija je odlučila javno upozoriti građane na sve opasnosti koje prijete u podrumima za vrijeme vrenja mošta.

Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid. Radi se o plinu koji je teži od zraka i stoga se u slabije provjetrenim podrumima nakuplja u donjim dijelovima prostora te istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

U prostoru zasićenom ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizam mora svakim udisajem dobiti potrebnu količinu kisika, a u slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjakanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti, upozorava policija i ujedno nudi prokušanu i vrlo jednostavnu metodu kojom se može utvrditi prisutnost opasnog plina. Za to je potrebno samo zapaliti svijeću koja će se odmah ugasiti ako ima ugljičnog dioksida.

U tom slučaju podrum je potrebno prozračiti, no i bez obzira na prozračivanje, policija ne preporučuje da u podrume ulazite sami. 

Posebno upozorenje odnosi se na osobe pod utjecajem alkohola koje, smatraju u policiji, ne bi smjele ulaziti u podrume jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i jer ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene