Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici upozoravaju:

'Oprez s gljivama, trovanje može biti kobno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
57-ogodišnjak iz okolice Pule prije 4 dana u teškom je stanju primljen u pulsku Opću bolnicu. 24 sata nakon konzumiranja otrovne gljive, zatajili su mu jetra i bubrezi. Uz to, pacijent je teški srčani bolesnik i dijabetičar. Liječnici kažu da mu je tek danas bolje, a stručnjaci pozivaju na oprez pri branju gljiva.

Ono što je izgledalo kao ukusan ručak, nakon 24 sata pretvorilo se u borbu za život. 'Pacijent je primljen u dosta teškom stanju jer je imao obilna povraćanja i obilne proljeve, kako on kaže, stotinu puta. Kolabirao je, vrlo je slab s bolovima u cijelom tijelu, slabijeg tlaka, slabijeg, tj. povećanog pulsa', kazao je dr. Nediljko Jukić, iz Opće bolnice u Puli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SMRTONOSNI ŽARNJAK U Jadranu osvanulo jedno od najotrovnijih bića na svijetu, nipošto ga ne dirajte!" Slika nije dostupna Napravili piće Hoće li ovo proslaviti Sjevernu Koreju?!

Teški srčani bolesnik i dijabetičar jedva je preživio konzumiranje samo jedne gljive. 'Dali smo drugu terapiju, puno tekućine, zatim jednu vrstu protuotrova, penicilin, nešto za povraćanje i proljeve da isforsiramo izbacivanje tih toksina. Laboratorijski nalazi koje pratim već 3-4 dana, dakle otkako je došao, jučer i danas su u značajnom poboljšanju', dodao je dr. Jukić.

Stručnjaci su po simptomima prepoznali gljivu. 'Radi se o trovanju s gljivama iz grupe faloides, odnosno iz porodice amanita', kazao je mikolog Zdenko Osip. Riječ je o tri izuzetno otrovne i opasne vrste pupavki. Bijelu smrtonosnu pupavku vrlo je lako zamijeniti ukusnim šampinjonom, pogotovo u ranoj fazi razvoja. 'Može doći do zamjene zato jer su listići u toj fazi bijele boje i kod jednih i kod drugih'. A prvi simptomi trovanja ovom gljivom javljaju se tek za 6 do 24 sata, kada je otrov već u krvi. 'Mučnina, povraćanje, proljev, izuzetna slabost, preznojavanje... Odmah se čovjek treba javiti liječniku, naročito ako je jeo gljive i po mogućnosti donijeti gljive da se vidi koje je jeo', dodao je dr. Jukić. A još bi bolje bilo ne upuštati se u berbu gljiva ukoliko ih ne razlikujete jer gljiva nekad zavara i iskusno oko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene