Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži se blagdansko ludilo

Oprez, roditelji upozorite djecu na opasnost od petardi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petarde, rakete, topovski udari, sve je to uobičajeno tijekom blagdana. Zbog neopreznog korištenja, upravo su djeca najčešće žrtve strašnih opeklina ili čak amputacija.

Koliko je to opasno pokazuju brojni primjeri, stoga roditelji oprez, upozorite svoje najmlađe da se iza šarenih naprava ipak krije opasnost. Petarde će i ovih blagdana biti neizostavan dekor proslave. Dječja igra petardama često završi tragično. Različitim oblicima, te bojama i zvukovima koje proizvode, znatiželjni klinci teško odolijevaju. Zato policija i ovih blagdana upozorava roditelje.

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Treba li u potpunosti zabraniti pirotehniku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Crne statistike zbog pirotehnike - 3 OPASNO SLAVLJE U Vukovaru zbog petardi izbio fizički sukob - muškarac napao maloljetnike, građani poručuju: "Djeca iznesu na ulicu ono što doma nauče"

'Da im objasnimo opasnosti od uporabe pirotehničkih sredstava, da im objasnimo da one nisu bezopasne, da mogu i ako je najmanje prouzročiti požar', kaže Tomislav Vukoja iz protueksplozijskog odjela. Prodaja pirotehnike zabranjena je mlađima od 14 godina. Unatoč tome i najmlađi su dobro upoznati s brojnim arsenalom. A oni koji prije roka bace petardu, ostat će bez prosječne hrvatske plaće.

Stradavanja se iz godine u godinu ponavljaju. Stručnjaci za pirotehniku, zajedno s policijom i liječnicima ističu kako opreza nikad dosta. 'Treba biti oprezan, treba se pridržavati uputa koje su na proizvodu i treba kupovati atestirane i legalne proizvode, to je formula da se ništa ne dogodi', kaže Franjo Koletić, vlasnik tvornice pirotehnike. I najmanje petarde mogu nanijeti opasne ozljede. Blagdani su sve bliže, stoga upozorenja nikada dosta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene