Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo svaka sedma ulica u Hrvatskoj nema vidljivo istaknutu oznaku s imenom, a mnoge zgrade nemaju ni kućne brojeve.


Državni zavod za statistiku upozorio je lokalne čelnike da žurno riješe taj problem jer im, u protivnom, mještane neće ni popisati, a i građanima se smiješe 'paprene' kazne.

Vezani članci Mobilni ured u Banovini Mobilni timovi započeli prijavu štete po Banovini, stanovnici zbunjeni procedurom Slika nije dostupna Objavljeni rezultati prvog popisa stanovništva u BiH nakon 1991.: Evo koliko ima Bošnjaka, Srba i Hrvata

Pronaći stanovnike na kućnoj adresi složen je posao. Bivša popisivačica Mirta znala je lutati satima, tražeći kućne brojeve i oznake ulica.'Joj, kućnih brojeva niej bilo pa ni neke uilce nisu označene tablama', rekla je Mirta Maletić.

'Nevidljiva' imena ulica i trgova Državni zavod za statistiku neće tolerirati. Do veljače iduće godine gradovi i općine morat će postaviti nov.'Mi smo dali komunalcima zadatak da popišu sve ulice gdje ne postoje zable. takvih je zasada 180, iduće godine stavljamo nove', rekao je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

Kućne brojeve građani financiraju sami

Postavljanje tabli s imenima ulica lokalnu će upravu stajati oko 150 kuna po tabli. Kućne brojeve građani će sami morati financirati. Bili zlatni, kameni ili dotrajali, kućni brojevi moraju biti istaknuti. Neki su građani spremni, a neki zatečeni.

To Mirta najbolje zna. Na pogrešan smjer, popisivača mogu navesti i novi nazivi ulica. 'Jedan od velikih problema je i što su ulice promijenile svoje nazive, a na nekim mejstima to uopće nije označeno', rekla je Mirta.

Za dotjerivanje naziva ulica i kućnih brojeva ostalo je još malo vremena. Tko zaboravi označiti vlastitu kuću ili zgradu, podsjetit će ga komunalni redari s kaznom do 200 kuna.