Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne točke i crne brojke

Oprez na cesti: 360 opasnih mjesta hrvatskih prometnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz vjetar na Jadranskoj magistrali, problem vozačima, koji putuju Lijepom našom su i brojne, takozvane crne točke. Opasnosti vrebaju na čak 360 mjesta.

Ne čudi zato ni vijest da je austrijska motozajednica svoje članove nedavno upozorila da na hrvatskim prometnicama budu dodatno oprezni. Evo koje to dionice prednjače po opasnim mjestima. Jedan automobil s turistima završio je u 100 metara dubokoj provaliji na poluotoku Pelješcu između Trstenika i Dingača. Opasan zavoj crna je prometna točka i jutros bila kobna za jednu osobu, a troje je ozlijeđeno.

U Hrvatskoj je čak 360 opasnih mjesta na prometnicama. Najviše ih ima od Rijeke do Dubrovnika na jadranskoj magistrali, gotovo 70. Više od 30 ih je i na Ličkoj magistrali, a opasnosti vrebaju i na Podravskoj magistrali te na staroj cesti kroz Gorski Kotar. Vožnja ne smije biti opuštena ni na Pelješcu, otoku Hvaru kao i Zagorskoj magistrali. najprometniju zagorsku prometnicu već godinama nazivaju cestom smrti. Prije svega zbog slabe vidljivosti, loše infrastrukture i neodržavanja.

Pročitajte i ovo Gužva na prometnicama (Foto/Arhiva: Dusko Marusic/PIXSELL ) Pojačan promet Počele gužve: Kilometarske kolone na graničnim prijelazima i naplatnim kućicama Nevjerojatne snimke s hrvatskih autocesta (Foto: Dnevnik.hr) Snimke nadzornih kamera Ovo je nevjerojatno: Pogledajte kakve su ludosti izvodili vozači na hrvatskim autocestama

Crne točke donose crne brojke

Sve to dovodi do crnih brojki. Na prometnicama u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci bilo je više od 20 tisuća nesreća, 8.008 osoba je ozlijeđeno, a 201 izgubila je život. Lani je ukupno bilo 548 stradalih u prometu. Stručnjaci smatraju imamo ceste koje ne opraštaju grešku vozača. 'Najveći dio u stradavanju odnose ceste,' rekao je Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti. Kad se neka nova cesta izgradi, onda s eštedi na najznačajnijoj stavci, a to je opremanje ceste sa sigurnosnim sustavima za praćenje i upravljanje prometom.

U policiji tvrde od 360 opasnih mjesta na njih 194 već je podizana razina sigurnijeg prolaska. 'Ostali su u postupku sanacije i već zavisno od dinamike kakve je, sva će ta mjesta biti sanirana,' rekao je Josip Mataja, voditelj Odsjeka za promet MUP-a. Problem je što zbog lošeg održavanja neprestano nastaju nova. Sve dok je tako, do najljepšeg mora putovat će se najopasnijim cestama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene