Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nabavljeni protuotrovi!

Oprez: Crne udovice sele prema sjeveru Istre, a 'putuju' i pod autima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovog je ljeta crnih udovica u Istri više i to ih je više sjevernije od Pule, prema Gajani, Kanfanaru, Balama jer su imale povoljnije uvjete nego na jugu Istre, kaže Nediljko Landeka, stručnjak za crne udovice u Zavodu za zaštitu zdravlja istarske županije.

On pojavu crnih udovica prati ne samo u Istri nego i drugim krajevima uz našu obalu. 'Nedavno smo se vratili s otoka Krka, tamo je poznato veliko stanište crnih udovica na jednom brdu iznad Stare Baške, a češće crnih udovica ima u okolici Zadra pa ljudi moraju biti posebno oprezni kad rade povrtlarske i druge radove na zemlji. Upravo sada treba opreza jer su u prirodi odrasle ženke koje mogu probiti kožu pri ubodu. Zato je dobro za poljoprivredne radove imati rukavice na rukama i zatvorenu obuću' priča Landeka.

Pročitajte i ovo Mesnica - 1 pripreme za uskrs Bez ove namirnice mnogima je blagdanski stol nezamisliv, u nekim dijelovima Hrvatske već je nastala nestašica Slika nije dostupna Ugriz crne udovice Usred sezone imaju samo jednu dozu protuotrova kojoj je istekao rok!

U Istri je tradicionalno stanište crnih udovica od Raše prema Medulinu, Premanturi, Kanfanaru, Balama a posebno u Valturskom polju. Ove godine su najsjevernije primijećene na čvorištu Novigrad, uz istarski ipsilon jer su prešle Tarsku valu. Primijećeno je da se crne udovice sele kada si nađu mjesto ispod osobnih vozila. Velika su staništa ove godine zamijećena i u divljini Gajane, uz maslinike i vinograde, te na iskrčenim područjima.

Za one koje muči arahnofobija (strah od pauka), pauk romantična imena crna udovica ili crna baba, ipak ne bi trebao previše brinuti jer ona napada kada je napadnuta, ako ju se slučajno nagazi ili zgnječi. Poznato je, primjerice, gnijezdo crnih udovica već nekoliko godina i ispod kamenih klupa na odmorištu Bale, no nikada ondje nije bilo ugriza.

Voditelj Djelatnosti infektologije pulske Opće bolnice doktor Edi Terlević kaže da bolnica ima tri doze seruma s po osam litara za potrebe mogućih uboda crne udovice. U javnost je procurilo da je i rok valjanosti seruma istekao, što potvrđuje i doktor Terlević ali dodaje da se serum ipak može koristiti sve do kraja godine, te da su naručene i nove doze. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene