Nakon incidenta na obilježavanju vojno redarstvene akcije Maslenica, kada je zbog dolaska HOS-ovih predstavnika predsjednik Zoran Milanović napustio Zadar, u Židovskoj općini u Zagrebu održan je sastanak o zabrani ustaškog znakovlja.

Galerija


Na sastanku u Židovskoj općini u Zagrebu, nakon incidenta na obilježavanju vojne akcije Maslenica, sastali su se predstavnici naroda žrtava NDH i antifašisti s većinom saborskih klubova, a među njima i HDZ-ov Damir Habijan.

Vezani članci Dalija Orešković Vladajući u Saboru molili oporbu da im ne ruši kvorum: "Nije zadatak oporbe da im čuva većinu" Zatvoren kafić, ilustracija Poznati kafić poručio HDZ-ovcima i simpatizerima da kod njih više nisu dobrodošli: "Molim vas da nas zaobiđete"

U priopćenju Židovske općine stoji da su se jednoglasno dogovorili o usuglašavanju zakona, kojim bi se zabranila uporaba ustaških obilježja i znakovlja, nijekanje koncentracijskih logora smrti i veličanje ustaških zločinaca. U HDZ-u tvrde da se nisu složili sa zabranom, a oglasio se i šef SDP-a Peđa Grbin.

"U razgovoru sa predstavnicima udruga i drugih političkih stranaka jasno je da je potrebno izmijeniti kazneni zakon na način da se takva zlouporaba i takav govor mržnje izrijekom sankcionira kako ne bi bilo moguće da bilo koji sud ili sudac izvrdava ili na neki drugi način to protumači.

Dogovor je da je potrebno još malo razmotriti taj prijedlog koji smo dobili od židovske općine, naći ćemo se uskoro i ja se toplo nadam da će pozitivna atmosfera koja je bila i jučer na sastanku ostati i dalje“, poručio je Grbin.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr