Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska oporba nije podržala novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.


Novi zakonom se predviđa depolitizacija Povjerenstva za sukob interesa, ali i oštrije sankcije za dužnosnike u kojih se utvrdi sukob interesa. Protiv takvih dužnosnika ubuduće bi se mogao podnijeti prijedlog za razrješenje, a moglo bi ih se pozvati na podnošenje ostavke.

Vezani članci Sabor Sabor izabrao novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednica je Aleksandra Jozić Ileković Ivan Malenica, ministar uprave Probijeni svi rokovi: I dalje nema zakona o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

>> Odbor podupro zakon 'ili politika ili biznis'

Na novi zakon posebno se oštro obrušio SDP-ov zastupnik Nenad Stazić, tvrdeći kako je riječ o pokušaju vladajućih da kontroliraju oporbu. 'Riječ je o neustavnom aktu kojim se otvara mogućnost da Povjerenstvo za sukob interesa bira kvalificirana, to jest natpolovična većina u Saboru, a glavna bi mu nakana bila nadziranje oporbe', smatra Stazić.

'Ovakoga kvazitijela ne bi se posramio ni kralj Aleksandar', istaknuo je Stazić i pozvao vladu da sastavi sasvim novi zakonski tekst. 'Predloženi je toliko loš i krivo koncipiran da ga se ne može popraviti', oštar je bio Stazić.

'Po ovako predloženom zakonu povjerenstvo bi trebalo biti i SIS i Udba, državni odvjetnik, sud partie i inkvizicija', komentirao je ovaj prijedlog IDS-ovac Damir Kajin. Upozorio je da se ni tim zakonom ne rješavaju neki ključni problemi hrvatskoga društva, poput davanja povlaštenog statusa nekim tvrtkama te nedodirljivost hrvatskih tajkuna i nekih medija.

Oporbeni zastupnici su predložili da se članove povjerenstva bira dvotrećinskom umjesto natpolovičnom većinom u Hrvatskome saboru. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju