Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oporba: Holding osnovan radi poboljšanja usluga, a ne cijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili poslovno izvješće Uprave Holdinga za prvih šest mjeseci ove godine, dok su oporbeni gradski zastupnici u kritici izvješća naglašavali kako Holding nije osnovan kako bi se stalno povećavale cijene komunalnih usluga nego zato da se te usluge poboljšaju.

Iz izvješća koje je predstavio pročelnik gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, vidi se, naime, da je Holding poslovao s dobiti od 180 milijuna kuna, a jedna od stavki u ostvarivanju te dobit je upravo povećanje cijena komunalnih usluga.

Pročitajte i ovo Ilustracija usred zime Dio Zagrepčana ostao bez vode: Pukao je cjevovod, oglasio se Holding Tomislav Tomšević Građani nestrpljivi Tomašević otkrio što je pokazala analiza odrona te uputio pitanje Vladi: "Imate li problem s lokacijom koju ste sami izglasali?"

Prežigalo je istaknuo kako su ostvareni prihodi nešto manji od 2,1 milijarde kuna, što je 33 posto više od istog razdoblja lani, a ukupni rashodi su nešto manji od 2 milijarde, odnosno 27 posto više nego lani.

Iskazana dobit u ovom trenutku je 180 milijuna kuna, odnosno za 180 posto viša od planiranog, a ta je dobit, osim povećanjem cijena komunalnih usluga, ostvarena i prodajom Zagreb plakata za 109 milijuna kuna.

U Holdingu je trenutačno zaposleno više od 11,5 tisuća radnika, a prosječna plaća iznosi 6.274 kune. Od 19 podružnica Holdinga najveće gubitke su iskazali ZET (oko 28,5 milijuna kuna), te Športski objekti (nešto više od 23 milijuna kuna). S gubitkom je poslovalo sedam podružnica.

Nezavisni Miroslav Rožić ustvrdio je kako je povećanje cijena komunalnih usluga značilo da je svaki građanin grada Zagreba dao 200 kuna više nego prije, pa očekuje od Holdinga, koji je 'osnovan upravo zato da poboljša komunalne usluge', da to i učini ili da vrati novce.

Da dobit nije najvažnija naglasila je i Danira Bilić (HDZ) koja upozorava kako je iz izvješća vidljivo da su poslovni rashodi (24,6 posto) veći od poslovnih prihoda (22 posto), te je izrazila nadu da se to u idućem razdoblju više neće dogoditi.

Predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović rekao je da će za buduće rezultate poslovanja u nekim segmentima odgovornima smatrati i gradsku vlast jer se poslovanje Holdinga veže uz proračun Grada Zagreba.

Kao primjer je naveo upravljanje Športskim objektima, rekavši da ako gradski zastupnici za šport predvide manje novca, a što će rezultirati s gubitkom, onda ni podružnica Holdinga za upravljanje Športskim objektima ne može pozitivno poslovati.

Čović se nije složio s ocjenom da su izvješća Holdinga netransparentna, rekavši kako nijedna tvrtka u svijetu ne iznosi toliko podataka o poslovanju.

U zaključnoj riječi gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da se bez postojanja Holdinga ne bi mogli provesti brojni projekti, a među njima i oni koji će opravdati povećanje cijena komunalnih usluga. Naveo je plinofikaciju, poboljšanje javnog gradskog prijevoza nabavkom novih tramvaja i autobusa, te sanaciju vodovodne mreže.

U raspravi o izmjenama Odluke o financiranju mjesne samouprave (predlaže se povećanje s tri na pet posto) došlo je do verbalnog sukoba između Joze Radoša (HNS) i gradonačelnika Bandića koji je reagirao na zastupnikovu ocjenu kako bi i u Zagrebu sredstva lokalne samouprave trebala iznositi 25 posto proračuna, kao što je to u mnogim europskim metropolama.

Gradonačelnik mu je poručio kako je to neozbiljno i neodgovorno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene