Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska oporba smatra da Vlada nije u stanju zaraditi ni takve, smanjene plaće.


Saborska oporba suglasna je sa smanjenjem dužnosničkih plaća koje je najavio premijer Zoran Milanović, no upozoravaju da Vlada nema rješenje za gospodarske probleme pa premijer i ministri 'nisu u stanju zaraditi ni takve, smanjene plaće'.

Vezani članci Taksi-Uber (Foto: Arhiva/Grgo Jelavic/PIXSELL) Vozači Ubera najavili blokadu prometa, oglasio se Uber, taksisti ne odustaju od štrajka Slika nije dostupna Ministarstvo financija sprema nove rezove: Smanjit će plaće direktora

'Mislim da pitanje plaća državnih dužnosnika uopće nije upitno. Međutim, s ovakvom Vladom i ovakvim upravljanjem, tu ne pomaže ni 10 niti 15 posto smanjenje plaća, jer mislim da Vlada zorno pokazuje da tako smanjene ili nesmanjene plaće baš nije u stanju zaraditi', rekla je Martina Dalić (HDZ) novinarima u Saboru.

Smatra da je smanjenje dužnosničkih plaća pozitivno ako se uklapa u sveobuhvatan plan oporavka gospodarstva, kakav se od premijera traži. 'Od premijera već dugo tražimo da se napravi sveobuhvatan, konzistentan i jasan plan rasta koji će pokazati koje su to teške odluke koje treba donijeti, reforme koje treba napraviti i koje su to mjere koje treba poduzeti da se potakne gospodarski rast', kazala je Dalić.

Milanović: Ozbiljno razmišljam o smanjenju plaća sebi i ministrima

Premijerove najave HDSSB smatra neozbiljnima, a Milanoviću poručuju da bi trebao dati ostavku i raspisati nove izbore. 'Naša je procjena da je premijer totalno neozbiljan i da treba otići i raspisati nove izbore jer ovako kako je krenulo Hrvatsku nećemo spasiti, stvari će biti još gore', rekao je Josip Salapić (HDSSB).

Premijeru je poručio da bi se 'trebao zbrojiti i znati koji dan što govori i što radi, kako bismo znali što razmišlja, kako vodi Hrvatsku i kuda svi skupa idemo'. 'Premijer bi se trebao zbrojiti koliko košta ili ne košta neki auto, a ne pričati o tome danima, jer je očito da je greška napravljena', uvjeren je Salapić.

Smatra da bi smanjenje dužnosničkih plaća značilo solidarnost s građanima, posebno sa zaposlenima u privatnom sektoru. 'Njihove su plaće mizerne i teško ih uopće dobiju pa izgleda da je puno bolje raditi u državnoj upravi', rekao je Salapić.

Napomenuo je, međutim, da bi po pitanju dužnosničkih plaća trebalo snimiti situaciju na nižim razinama. 'Idemo i do lokalnih dužnosnika i čelnika, samo da zbrojimo koliko ima čelnika u općinama, gradovima i županijama, kolike su to plaće, koliko je to novca, koliko se automobila vozi, koliko novca tu država daje', kazao je.

Laburist Dragutin Lesar protumačio je da Vlada ima problem s matematikom, podsjećajući da su vladajući odbili prijedlog Laburista o smanjenju dužnosničkih plaća za 21 posto. 'Tu su dvije novosti, prva je novost da premijer razmišlja, a drugo, očito je ako kalkuliraju smanjenjem plaća 5 do 10 posto, a odbili su naš prijedlog 21 posto, da ne znaju brojati do 21, nego da je 10 negdje limit, što pokazuje i računica o vrijednosti auta koje su kupili, jer su imali dosta velikih problema s matematikom zadnja dva dana', rekao je Lesar.

HNS-ov Jozo Radoš ističe, međutim, da Vladine najave nemaju veze s opozicijskim prijedlozima koji su, tvrdi, bili neozbiljni. 'Vlada se mora suočavati sa krizom. Naravno da dužnosničke plaće imaju vrlo mali utjecaj u proračunu, ali je neka poruka prema javnosti svakako u vrijeme krize i općih mjera štednje. To je dosta logična ideja. To bi bilo već treće smanjenje, ali ako je takva situacija, ako se želi ići sa mjerama štednje, onda je ta simbolika svakako dobro došla', kazao je Radoš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju