Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader zatražio mirovanje mandata

Oporba: Bivši premijer ne povlači se iz politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je prihvatilo zahtjev bivšeg premijera Ive Sanadera o prestanku mirovanja zastupničkog mandata, koji nije koristio zbog nespojivosti premijerske s dužnosti zastupnika, ali je istovremeno, na Sanaderov osobni zahtjev, taj mandat ponovno stavljen u mirovanje.

Sanader je, naime, danas od MIP-a zatražio da Saboru predloži da mu se nastavi zastupnički mandat, odnosno prekine mirovanje koje je nastupilo odmah nakon što je stupio na premijersku dužnost koja je po zakonu nespojiva sa zastupničkom. No, uz taj je zahtjev uputio i onaj kojim traži da se taj mandat, čiji je nastavak zatražio, ponovno stavi u mirovanje, i to po drugoj osnovi - na njegov osobni zahtjev.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije prvog zasjedanja Reiner novim zastupnicima poručio: O ostavkama i mirovanju pisano izvješće do četvrtka Slika nije dostupna Možda već u petak MIP: Josipa Rimac može u Sabor

Prema zakonu, zastupnik mandat u mirovanje može staviti po dvije osnove, ako mu je dužnost nespojiva sa zastupničkom te na osobni zahtjev - po toj drugoj osnovi mandat se u mirovanje može staviti jednom u mandatu. Potvrdi li Sabor prijedlog MIP-a, mirovanje Sanaderovog zastupničkog mandata na snagu će stupiti 15. srpnja. Sanadera će u zastupničkim klupama nastaviti mijenjati HDZ-ovka Željana Kalaš. SDP-ove članove MIP-a Arsena Bauka i Gordanu Sobol zanimalo je nije li Sanader, kada je prvi put stavio mandat u mirovanje, nakon što je izabran za premijera, već iskoristio to pravo da jednom u mandatu može zatražiti mirovanje zastupničkog mandata.

>> 'Platit ću misu što se maknuo, koliko je samo zla učinio'

Sanader je to (mirovanje) učinio na početku mandata i nema na to pravo po drugi put. Gordana Sobol Bauk je ustvrdio da primjer čelnika HNS-a Radimira Čačića pokazuje da su moguće razne dvojbe oko aktiviranja i mirovanja mandata zastupnika, odnosno da se mandat može aktivirati kada to HDZ želi, bez obzira na zakon. ‘Sanaderova ostavka bila je prvorazredan politički događaj u Hrvatskoj i stavljanjem mandata u mirovanje ostavio je mogućnost da mandat aktivira. Vidi se da se ne radi o nikakvom povlačenju iz politike, već samo na rezervne položaje, što nije na razini zadatka koji je obnašao kao premijer’, ocijenio je.

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) napomenuo je da postoje dvije osnove po kojima se zastupnički mandat može staviti u mirovanje. ‘Sve jasno proizlazi iz zakona’, poručio je Bauku, koji mu je uzvratio da ‘s obzirom na stabilnost vladajuće većine (Sanader) neće ni imati šanse vratiti se’. Živko Nenadić (HDZ) također je uvjeravao kako kod oba Sanaderova zahtjeva nema nikakvih dvojbi, budući da zastupnik koji je izabran na dužnost nespojivu sa zastupničkom po sili zakona mora mandat staviti u mirovanje, dok po drugoj osnovi to čini na osobni zahtjev. MIP je u mirovanje stavio i zastupnički mandat novog ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, koji je do sinoćnjeg stupanja na tu dužnost sjedio u HDZ-ovim zastupničkim klupama, a gdje će ga mijenjati Josip Salapić. (Hina)

Jesi li Sanaderove izjave licemjerne?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene